0
1
σχόλια
349
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
«Θα υποφέρουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής». Με κοινή επιστολή προειδοποιούν και λένε τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: QUANG NGUYEN VINH, PEXELS
7 Νοεμβρίου 2019
Περισσότεροι από 11.000 ερευνητές προειδοποιούν  για τα «ανείπωτα δεινά» που θα προκληθούν από την κλιματική αλλαγή, εάν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει τις συνήθειές της.

«Θα υποφέρουμε απερίγραπτα από την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής» 11.000 επιστήμονες από 153 χώρες, προειδοποιούν με κοινή επιστολή που δημοσιεύεται  στο περιοδικό BioScience, ότι θα πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα.
 

«Ενώ τα πράγματα είναι κακά, δεν είναι απελπιστικά. Προλαβαίνουμε ακόμα»  

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κλιματική κρίση ήρθε και κλιμακώνεται ταχύτερα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι επιστήμονες. Είναι πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, απειλώντας τα οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας» αναφέρουν.

Ανάμεσα στις επείγουσες αλλαγές που προτείνουν στην επιστολή, είναι: η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, η μείωση ρυπογόνων αερίων όπως το μεθάνιο και η αιθάλη, η αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, η πλήρης μετατροπή της οικονομίας ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από τον άνθρακα και η σταθεροποίηση της αύξησης του πληθυσμού

Μερικά από τα ενθαρρυντικά σημάδια που έχουν εντοπίσει, είναι: η μείωση των γεννήσεων παγκοσμίως, η αύξηση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και του ρυθμού αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ο Ζαΐρ Μπολσονάρο).

«Ενώ τα πράγματα είναι κακά, δεν είναι απελπιστικά. Προλαβαίνουμε ακόμα να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Thomas Newsome από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χιλιάδες ακαδημαϊκοί καλούν σε δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε επιστολή τους το 2017, 16.000 επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούσαν πως η ανθρωπότητα και ο κόσμος διαγράφουν μία καταστροφική πορεία.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: 81% των Ελλήνων θέλει μέτρα για το κλίμα
Ναόμι Κλάιν: Πως να νικήσουμε την κλιματική βαρβαρότητα
Top15: Λιγότερη πλαστικουριά στις ζωές μας
ΕΡΕΥΝΑ: Η κλιματική αλλαγή σαρώνει τα μνημεία της Μεσογείου
10 τρόποι για να προστατεύσουμε τις μέλισσες
Παγκόσμιες μηνύσεις σε επιχειρήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή
εμφάνιση σχολίων