Από την Alexandra Diona, A Shiny Day
«Εκτός από την ανακύκλωση, χρειάζεται να αποκτήσουμε κάποιες καινούριες συνήθειες σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και να αλλάξουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του σπιτιού». Τα «οικολογικά» κείμενα της Αλεξάνδρας μπορείτε να τα βρίσκετε στο μπλογκ A Shiny Day της.DOCTV.GR
9 Ιουλίου 2020
1. Σφουγγάρι για τα πιάτα: Το κλασικό σφουγγάρι για τα πιάτα είναι ένα σκέτο άσχημο πλαστικό πράγμα. Δε θέλω καν να σκέφτομαι πόσο καιρό κάνει να διασπαστεί από τη στιγμή που το πετάμε στα σκουπίδια. Στο ταξίδι που κάναμε το Δεκέμβριο στην Ευρώπη, σε ένα από τα σπίτια που μείναμε, για να πλένουν τα πιάτα είχαν μία τέλεια βούρτσα με ξύλινη λαβή. Είμαι σίγουρη ότι τέτοιες βούρτσες χρησιμοποιούσαν παλιά οι γιαγιάδες μας για τα σκεύη τους. Την έψαξα και τη βρήκα! Και εκτός του ότι είναι τελείως οικολογικό προϊόν αφού είναι φτιαγμένο από ξύλο και φυσική τρίχα, είναι και πολύ βολικό. Λόγω της λαβής που έχει, τα χέρια μου δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τη σαπουνάδα ή κάποιο αηδιαστικό φαγητό που χρειάζεται να πλύνω (!). Δεν το διαφημίζω παιδιά, το εννοώ.
2. Πανί κουζίνας: Εντάξει, πλέον είναι πασίγνωστο ότι τα πανιά καθαρισμού (τύπου βετέξ) είναι μία πλαστικούρα κακής ποιότητας. Εμείς στο σπίτι χρησιμοποιούμε τα πανιά καθαρισμού με μικροΐνες που μετά από λίγες ημέρες χρήσης μπορούν να πλυθούν κανονικά στο πλυντήριο ρούχων και να χρησιμοποιηθούν ξανά.
3. Πλαστική μεμβράνη: Aν θέλουμε να βάλουμε στο ψυγείο ένα πιάτο φαγητού, το καλύπτουμε με ένα ειδικό κερομάντηλο. Αν το κερομάντηλο χρησιμοποιείται ήδη, τότε το καλύπτουμε με ένα άλλο πιάτο. Για τα μικρά φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποιούμε ειδικές θήκες πολλαπλών χρήσεων από σιλικόνη.
4. Σαπούνι χεριών στο μπάνιο: Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε υγρό σαπούνι χεριών. Το παίρναμε σε μία πλαστική συσκευασία και το βάζαμε στο γυάλινο dispenser μας. Όμως ας σκεφτούμε. Κάθε φορά που το dispenser μας χρειάζεται γέμισμα, θα πρέπει να αγοράζουμε μία πλαστική συσκευασία, να μεταφέρουμε το υγρό σαπούνι στο δοχείο μας και να πετάμε αυτήν την πλαστική συσκευασία. Κρίμα για το όμορφο dispenser μας που τώρα πρέπει να βρει άλλη χρήση στο σπίτι, αλλά πλέον στο μπάνιο χρησιμοποιούμε σαπούνι σε μπάρα που μάλιστα έρχεται σε χάρτινη συσκευασία!
5. Απορρυπαντικά σπιτιού: Ας ξεκινήσουμε από το εξής, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας καθαριστικά για το σπίτι και μάλιστα με υλικά που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας όπως το λεμόνι, το ξύδι ή τη σόδα. Θα είναι πολύ πιο φθηνά από τα απορρυπαντικά του εμπορίου και πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον και το σώμα μας. Όμως και το ξύδι θα το αγοράσουμε σε πλαστικό μπουκάλι, και αν θέλουμε να κάνουμε ένα δικό μας μίγμα, πάλι σε πλαστικό μπουκάλι θα το βάλουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν εκεί έξω απορρυπαντικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και στη σύστασή τους και στη συσκευασία τους. Εμείς χρησιμοποιούμε τα απορρυπαντικά μίας εταιρίας της οποίας οι συσκευασίες είναι φτιαγμένες 50% από ανακυκλωμένο πλαστικό και 50% από πλαστικά που έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Αρκετά σπουδαίο.
6. Μπατονέτες: Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση αυτού του προϊόντος. Στο Cotton Bud Project μπορείς να διαβάσεις όλες τις πληροφορίες για το πόσο κακό μπορεί να προκαλέσουν οι μπατονέτες στο περιβάλλον. Εμείς, δε χρησιμοποιούμε πια στο σπίτι. Νιώθω ότι είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε τα αυτιά μας πλένοντάς τα την ώρα που λουζόμαστε και να τα σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα. Αν παρόλ’αυτά δε μπορείτε να αποφύγετε τη μπατονέτα, διαλέξτε μία οικολογική εκδοχή της, όπως αυτές τις μπατονέτες από μπαμπού και βαμβάκι ή αυτές τις πολλαπλών χρήσεων μπατονέτες.
7. Δίσκοι ντεμακιγιάζ: Οι δίσκοι ντεμακιγιάζ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε για 10 δευτερόλεπτα και μετά πετάμε στα σκουπίδια. Κι αν βαφόμαστε κάθε μέρα, σκέψου πόσα πονπονς καταναλώνουμε. Επιπλέον, πωλούνται σε μία απαίσια πλαστική συσκευασία. Βάφομαι πολύ σπάνια αφού προτιμώ να χρησιμοποιώ το χειροποίητο tint που έχω φτιάξει για τα μάγουλα και τα χείλη. Όταν όμως βαφτώ και χρειαστεί να ξεβαφτώ ή θέλω να κάνω έναν καλό καθαρισμό προσώπου στο σπίτι, χρησιμοποιώ δίσκους ντεμακιγιάζ από βιολογικό βαμβάκι. Είναι πολλαπλών χρήσεων και πλένονται.
8. Βούρτσα για τα μαλλιά: Τη βούρτσα για τα μαλλιά μου την έχω αρκετά χρόνια και δεν έχει χρειαστεί να την αλλάξω. Είναι μία ξύλινη, με ξύλινα δόντια. Αν χρειαστεί να αγοράσετε μία καινούρια χτένα ή βούρτσα για τα μαλλιά σας, τότε να προτιμήσετε μία ξύλινη. Φροντίστε να διαλέξετε μία με ξύλινα δόντια και όχι πλαστικά. DIY | tip : Μπορείτε να ζωγραφίσετε στην ξύλινη χτένα σας όμορφα σχήματα για να την κάνετε πιο όμορφη!
9. Μανταλάκια για τα ρούχα: Εύκολο. Τα ξύλινα μανταλάκια είναι πιο όμορφα, πιο ανθεκτικά και προφανώς πιο καλά για το περιβάλλον. Τα πλαστικά είναι άσχημα, κιτς και σπάνε μετά από λίγες χρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά πλαστικά σκουπιδάκια.
10. Αναπτήρες: Σύμφωνα με την Bic, παράγονται 6 εκατομμύρια πλαστικοί αναπτήρες κάθε ημέρα. Ας σκεφτούμε πόσο πλαστικό σημαίνει αυτό. Κι όταν τελειώσει το υγρό, τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πλαστικό αυτό αντικείμενο; Δεν καπνίζω και μάλιστα είμαι φανατική αντικαπνίστρια, όμως μου αρέσει να ανάβω κεράκια στο σπίτι. Για τα κεράκια, ή το τζάκι λοιπόν χρησιμοποιούμε τα παλιά, παραδοσιακά, old-school σπίρτα.
11. Σαμπουάν: Όλα τα υγρά σαμπουάν έρχονται σε πλαστική συσκευασία, δυστυχώς. Βρείτε ένα καλό σαμπουάν σε μπάρα. Και θα κρατάει για περισσότερο καιρό και η συσκευασία του θα είναι χάρτινη!
12. Οδοντόβουρτσα: Κατέληξα στην οδοντόβουρτσα από άμυλο. Αυτή η οδοντόβουρτσα είναι βιοδιασπώμενη και μπορεί να κομποστοποιηθεί κανονικότατα!
13. Γάντια (μίας χρήσης): Γενικά, δε χρησιμοποιώ συχνά γάντια μίας χρήσης. Γι’αυτό το δέρμα στους αντίχειρες μου είναι κάπως ταλαιπωρημένο και τα χέρια μου είναι συνεχώς ζωγραφισμένα με διάφορα χρώματα. Όμως υπάρχουν κάποιες φορές που πρέπει να βάλω γάντια και τότε δυστυχώς χρησιμοποιώ αυτά τα μαύρα πλαστικά για την κουζίνα που είναι μίας χρήσης. Θέλω να βρω μία πιο οικολογική λύση λοιπόν, οπότε σκέφτομαι να βρω γάντια από κάποιο καλύτερο υλικό από το πλαστικό, και να τα χωρίσω ανά χρήση και να τα χρησιμοποιώ πιο πολλές φορές. Για παράδειγμα να έχω ένα ζευγάρι γάντια για βάψιμο με χρώμα, ένα ζευγάρι γάντια για το υγρό γυαλί, ένα ζευγάρι για τις περίεργες κόλλες κ.ο.κ.
14. Οδοντόπαστα: Η οδοντόπαστα που παίρνουμε στο σπίτι είναι φυτική, όμως δυστυχώς πωλείται σε πλαστική συσκευασία. Γι’αυτό μόλις τελειώσει αυτή, βρίσκουμε μη τοξική οδοντόπαστα που πωλείται σε γυάλινο βαζάκι.
15. Αποσμητικό σώματος: Εδώ και 2 μήνες χρησιμοποιώ ένα εντελώς μη-τοξικό αποσμητικό που πωλείται σε χάρτινη συσκευασία και πραγματικά κάνει δουλειά!
εμφάνιση σχολίων