Πολλά από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που απειλούνται, βρίσκονται στην Ελλάδα
Πολλά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κιέλου που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
30 Οκτωβρίου 2018
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:
- Από τα συνολικά 49 ιστορικά μνημεία που εξετάστηκαν (και τα οποία βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο), τα 37 απειλούνται από ενδεχόμενη «μεγάλη πλημμύρα».
- Τα 42 από τα 49 μνημεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω πιθανής διάβρωσης των ακτών.
- Η πλειοψηφία των τοποθεσιών βρίσκεται στην Ιταλία (15), ακολουθούμενη από την Κροατία (7), την Ελλάδα (4) και την Τυνησία (4).
- Οι τοποθεσίες «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας» περιλαμβάνουν τη Βενετία, την Ακτή Αμάλφι, την Τίρα στο Λίβανο, το Αρχαιολογικό Σύνολο του Tárraco στην Ισπανία, τη Βαλέτα στη Μάλτα και την Έφεσο.
- Στην Ελλάδα, υψηλό βαθμό επικινδυνότητας εμφανίζουν η Δήλος, η παλιά πόλη της Κέρκυρας και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μέχρι το 2100 ο κίνδυνος πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 50%, ενώ ο κίνδυνος διάβρωσης των ακτών κατά 13%.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι να κατανοήσουμε τον κίνδυνο και το τι σημαίνει για τον παγκόσμιο πολιτισμό να χάνονται τέτοια μνημεία. Στη συνέχεια πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας και βελτίωσης για της ακτές, τόσο ατομικά η κάθε χώρα, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
εμφάνιση σχολίων