Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή στεγαστική κρίση, όπου η αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων, λόγω της προσέλκυσης ξένων αγοραστών, αναγκάζει τους κατοίκους να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως η διαμονή σε τροχόσπιτα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Μαγιόρκα.
Μάλιστα στην αρχή του χειμώνα αποφασίστηκε να απαγορευτεί η διανυκτέρευση σε αυτοκινούμενα από το Δημοτικό συμβούλιο της Πάλμα, αλλά παραλείποντας να φωτιστεί το κοινωνικό ζήτημα που εγείρεται. Από τη μία υπάρχει η εργατική τάξη που θέλει να κάνει οικονομικές διακοπές στις Βαλεαρίδες και από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που κατοικούν σε τουριστικές περιοχές και πλέον δεν υπάρχει στέγη με λογική τιμή ώστε να μείνουν.
Το θέμα προκάλεσε κοινωνικό διχασμό. Τα αριστερά κόμματα έσπευσαν να διευκρινήσουν τα αυτονόητα, ότι τουλάχιστον όσοι διαμένουν σε τροχόσπιτα δεν κάνουν τουρισμό, απλώς δεν έχουν τα μέσα να μείνουν αλλού: «Δεν είναι τρομοκράτες, είναι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων, οικογένειες που αναγκάστηκαν από το ίδιο το σύστημα να ζουν στα οχήματά τους επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση. Με το νέο αντισυνταγματικό διάταγμα μένουν ακόμη πιο αβοήθητοι. Ο δημοτικός νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση…».
Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό και μεμονωμένο. Η Ισπανική κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα για να περιορίσει τους ξένους αγοραστές, όπως η επιβολή φόρου 100% σε κατοικίες που αγοράζονται από πολίτες άλλων χωρών και η απαγόρευση αγοράς ακινήτων από υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία της κρίσης, η οποία είναι η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών. Η κατασκευή νέων κατοικιών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από το 2008, περιορισμένης διαθέσιμης γης, γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και οικονομικής κρίσης. Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειμμα 600.000 κατοικιών μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπλέον, ο υπερτουρισμός επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτοπίζουν τους ντόπιους από την αγορά. Παρόλα αυτά, ο τουρισμός και οι ξένες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ισπανική οικονομία.
Η πραγματική λύση στην κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω της στήριξης των νέων κατασκευών. Η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που διευκολύνουν την οικοδόμηση, όπως ο εξορθολογισμός των νόμων περί ζωνών, η παροχή κινήτρων στους κατασκευαστές και η βελτίωση των υποδομών.
Στη Μαγιόρκα, η τοπική κυβέρνηση απορρίπτει τους περιορισμούς στις πωλήσεις κατοικιών σε ξένους αγοραστές, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπαγορεύσει στους ιδιοκτήτες σε ποιον να πουλήσουν τα σπίτια τους. Αντίθετα, προωθεί μέτρα για να δοθεί προτεραιότητα στους ντόπιους στην πρόσβαση σε δημόσια και οικονομικά προσιτά προγράμματα στέγασης, όπως η απαίτηση πενταετούς διαμονής για την πρόσβαση σε κοινωνική κατοικία.