Στη μάχη κατά της δικτατορίας της ομορφιάς, η Ογκάι κερδίζει εκ μέρους όλων μας, με το ταλέντο της και έναν αιώνα στην πλάτη και στο πρόσωπο
Η Μαρία Ογκάι, είναι γνωστή με το παρατσούκλι Άπο Ουάνγκ-Οντ. Καθισμένη σε ένα παλιό σάκο από γιούτα επικεντρώνεται στο να κάνει το σήμα κατατεθέν-τατουάζ της σε μια νεαρή γυναίκα στις Φιλιππίνες. Στα 106 της χρόνια φοράει πολύχρωμο παντελόνι, σκουλαρίκια με λουλούδια και ένα πλεκτό καπέλο με ηλιοτρόπια. Στα χέρια και στα πόδια της διακρίνονται υπολείμματα κόκκινου βερνικιού ενώ το σώμα της είναι καλυμμένο με τατουάζ συμβόλων της φυλής Kalinga. Το χαμόγελό της αποπνέει μια διαρκή ομορφιά που δεν έχει σχέση με την «τελειότητα».
PRESS
4 Ιουλίου 2023
Έκανε τατουάζ με ένα ραβδί μπαμπού στο οποίο είναι στερεωμένο ένα αγκάθι λεμονιάς
Οι συντάκτες της φιλιππινέζικης έκδοσης της Vogue το γνώριζαν αυτό όταν την επέλεξαν για το εξώφυλλο του Απριλίου 2023. Πρόκειται για το γηραιότερο πρόσωπο, που έχει φιλοξενηθεί σε οποιοδήποτε εξώφυλλο της Vogue. Με σκούρα κόκκινα χείλη και κορδέλα στα μαλλιά της αποκαλύπτει τα μυστηριώδη της τατουάζ στα χέρια και στο ντεκολτέ της. «Αυτή είναι πραγματική ομορφιά», έγραψε με θαυμασμό στο Twitter η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Χάλι Μπέρι.Η Ουάνγκ-Οντ όμως νιώθει σχεδόν άβολα με τη διαφημιστική εκστρατεία. Όπως αναφέρει, χαίρεται που πολλοί άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη μπορούν να δουν τις φωτογραφίες της αλλά δηλώνει χαρακτηριστικά: «Νιώθω λίγο αμήχανα όταν σκέφτομαι ότι βλέπουν ένα τόσο άσχημο πρόσωπο». Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή της κινηματογραφείται. Συγκεκριμένα το 2009 ήταν ένα από τα επεισόδια της σειράς «Tattoo Hunter», του Discovery Channel, ενώ υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την τέχνη της.
Από τους κυνηγούς κεφαλών στους τουρίστες: Ενώ λοιπόν κάποτε έκανε τατουάζ σε τολμηρούς κυνηγούς κεφαλών από τη φυλή Butbut, σήμερα επισκέπτες ταξιδεύουν απο παντού για να «σημαδευτούν» από την θρυλική Mambabatok (δεξιοτέχνις του τατουάζ). Όχι όμως με βελόνα αλλά με ένα ραβδί μπαμπού στο οποίο είναι στερεωμένο ένα αγκάθι λεμονιάς. Το χρώμα είναι ένα μείγμα κάρβουνου και νερού. Εάν θελήσετε κι εσείς να αποκτήσετε ένα τατουάζ με την υπογραφή της Ουάνγκ-Οντ, θα πρέπει να έχετε πολύ υπομονή καθώς το ταξίδι στο χωριό Buscalan είναι μακρύ και επίπονο. Από την πρωτεύουσα Μανίλα το χωριό απέχει 12 ώρες με το αυτοκίνητο μέσα σε μια ομιχλώδη διαδρομή με πολλές στροφές ενώ θα πρέπει να περπατήσετε και μια ώρα με τα πόδια.
Στο τέλος όμως θα ανταμειφθείτε με μια καταπληκτική θέα ανάμεσα σε βουνά. Και όταν συναντήσει κανείς την Ουάνγκ-Οντ, το ίδιο της το δέρμα μοιράζεται τις ιστορίες της ζωής της. Τα διάφορα γεωμετρικά και άλλα σχέδια που κοσμούν το σώμα της σηματοδοτούν σημαντικές στιγμές στη ζωή της, μιλούν για βάσανα, επιτυχίες και πρώην εραστές. Η Tattoo Artist λέει πως: «Όταν πεθάνεις όλα τα περιδέραια και τα σκουλαρίκια θα εξαφανιστούν, αλλά το τατουάζ θα παραμείνει. Αυτή είναι η ιστορία του. Το τατουάζ είναι η δική μου ιστορία».
Το ίδιο της το δέρμα μοιράζεται τις ιστορίες της ζωής της
Η Ουάνγκ-Οντ δεν έχει δικά της παιδιά για να διδάξει την τέχνη των «mambabatok», η οποία μπορεί να περάσει μόνο σε συγγενείς εξ αίματος. Αλλά έχει εκπαιδεύσει τις ανιψιές της για να συνεχίσουν την παράδοση. Πλέον και οι δύο είναι μάστερ στα τατουάζ. Σήμερα δεν κάνει περίτεχνα τατουάζ αλλά μόνο το σήμα κατατεθέν της: τρείς τελείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την ίδια και τις ανιψιές της που αποτελούν την κληρονομιά της.Όσοι αντέξουν τη διαδικασία μιλούν για έντονο πόνο. Όταν υπάρχει αιμορραγία στο σημείο του τατουάζ, η ηλικιωμένη Tattoo Artist στεγνώνει τις πληγές με υγρά μαντιλάκια. «Είμαι περήφανη που έχω το σήμα της», εξομολογείται η 45χρονη Τίνα Γκάντο, η οποία ταξίδεψε από τον Καναδά με φίλους της και έκανε το τατουάζ στον αριστερό της καρπό.
Είναι πολύ δημοφιλής παγκοσμίως: Το πρόσωπο της γηραιάς κυρίας έχει λάβει τόσο μεγάλη δημοσιότητα που πλέον απαθανατίζεται σε αναμνηστικά δώρα, όπως κούπες καφέ, μπρελόκ, μαγνήτες ψυγείου και μπλουζάκια. Εκείνη όμως φαίνεται να έχει ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό. «Γιατί πρέπει να τυπώνουν παντού τις φωτογραφίες μου;» ρωτάει γελώντας.
Ωστόσο για το χωριό Buscalan η φήμη της αποτελεί πλέον προσοδοφόρα πηγή εισοδήματος. Πολλοί κάτοικοι εργάζονται πλέον ως ξεναγοί ενώ άλλοι προσφέρουν τα σπίτια τους ως καταλύματα. Τηλεφωνική γραμμή δεν υπάρχει ακόμα στο χωριό, αλλά σε μερικά σημεία υπάρχουν wifi. Η Ουάνγκ-Οντ γνωρίζει ότι η ζωή της σιγά- σιγά φτάνει στο τέλος της. Έχει ήδη επιλέξει ένα μέρος για τον τάφο της, κοντά στο σπίτι της. Εξακολουθεί να εργάζεται καθημερινά και δέχεται επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. «Όσο είμαι υγιής και τα μάτια μου καλά, θα συνεχίσω να κάνω τατουάζ», λέει. «Κι αν πεθάνω, τότε θα πεθάνω». Ελπίζει πως χάρη στις ανιψιές της, η κουλτούρα Kalinga δεν θα ξεχαστεί.
Το άρθρο έγραψαν οι Καρόλα Φρέντσεν, Γκίρλι Λίναο για το DW
Διαβάστε επίσης:
Ο Ότα έζησε σε κλουβί ζωολογικού κήπου
Γιασμίν, μια 80άρα αρχιτέκτονας κατά της κλιματικής αλλαγής
Η γυναίκα που έζησε με τους γορίλες
εμφάνιση σχολίων