0
3
σχόλια
424
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το Πακιστάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Μια γυναίκα βοηθάει τους ντόπιους να χτίσουν μόνοι τους ανθεκτικά σπίτια από τοπικά υλικά
 
DOCTV.GR
25 Μαΐου 2023
Την λένε Γιασμίν Λάρι. Η πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονας του Πακιστάν, μετά από μια ζωή με έργα πολλών εκατομμυρίων στο Καράτσι αποφάσισε να μην συνταξιοδοτηθεί προκειμένου να αναπτύξει πρωτοποριακά αντιπλημμυρικά σπίτια από μπαμπού.

Οι αγροτικές κοινότητες του Πακιστάν ενισχύονται από πιλοτικούς οικισμούς και ήδη έσωσαν οικογένειες από το μένος των μουσώνων, που έπνιξαν το ένα τρίτο της χώρας πέρυσι. Όσοι δεν είχαν μια κατοικία από μπαμπού αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στο δρόμο για δύο μήνες μέχρι να υποχωρήσει το νερό. Τώρα, η Λάρι διεξάγει εκστρατεία για ένα εκατομμύριο σπίτια χτισμένα μόνο από οικονομικά, τοπικά υλικά.


Οι ανθεκτικές καλύβες chanwara έχουν κόστος 170 δολάρια και απαιτούν μόνο τοπικά υλικά όπως πηλό, μπαμπού, καλαμιές              

Η Λάρι μετά το «τσουνάμι» φυσικών καταστροφών των τελευταίων ετών σκέφθηκε διαφορετικά: «Έπρεπε να βρω έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να αναπτύξω τις ικανότητες των ανθρώπων, ώστε να μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, και όχι να περιμένουν βοήθεια από άλλους», δήλωσε στο AFP. «Το σύνθημά μου είναι μηδενικός άνθρακας, μηδενικά απόβλητα, μηδενικός δωρητής, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική φτώχεια».

Το Πονό Κολόνια, με περίπου 100 σπίτια, αναπτύχθηκε λίγους μήνες πριν από την άφιξη των καταστροφικών μουσώνων το περασμένο καλοκαίρι και πριν την εκτόπιση οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων! Τα υπερυψωμένα σπίτια του χωριού προστατεύονται από τα ορμητικά νερά, ενώ οι σκελετοί από μπαμπού που έχουν μπει βαθιά στο έδαφος μπορούν να αντέξουν την πίεση χωρίς να ξεριζωθούν.


«Έπρεπε να βρω έναν τρόπο ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους»      

Οι λασποκαλύβες, γνωστές στην περιοχή ως “chanwara”, είναι μια βελτιωμένη εκδοχή των παραδοσιακών σπιτιών ενός δωματίου που είναι διάσπαρτα στο τοπίο του Ρατζαστάν στην Ινδία. Απαιτούν μόνο τοπικά διαθέσιμα υλικά: ασβέστη, πηλό, μπαμπού και καλαμιές. Με απλή εκπαίδευση των ντόπιων, μπορούν να συναρμολογηθούν με κόστος περίπου 170 δολάρια – περίπου το ένα όγδοο του κόστους ενός σπιτιού από τσιμέντο και τούβλα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης εκτιμούν ότι το Πακιστάν υπέστη απώλειες ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι θα χρειαστούν 16 δις δολάρια για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση.

Το σχέδιο της Λάρι είναι οικονομικότερο και επίσης λαμβάνει υπόψην της την ψυχολογία των ανθρώπων: «Είναι ένα είδος εναλλακτικής οικοδόμησης και δημιουργίας. Οι άνθρωποι έχουν ίσο μερίδιο στον εξωραϊσμό του, στο πως μπορούν να το φτιάξουν πιο άνετο για τους ίδιους».