1
1
σχόλια
410
λέξεις
CULTURE
Ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei θέτει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | ΦΩΤΟ: CIRCA
30 Ιανουαρίου 2024
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέτει ερωτήσεις». Aπό τις 11 Ιανουαρίου και έως τις 31 Μαρτίου, ο 67χρονοος καλλιτέχνης και ακτιβιστής θέτει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Ai vs AI». Οι ερωτήσεις προβάλλονται καθημερινά από την πλατφόρμα τέχνης CIRCA, φωτίζοντας κάθε βράδυ το Piccadilly Lights του Λονδίνου, της Σεούλ, του Βερολίνου και του Μιλάνου.

«Οι αρχές γνωρίζουν πάντα περισσότερα από εσένα», λέει ο Ai. «Ανά πάσα στιγμή, σου λένε λιγότερα από όσα θα έπρεπε να ξέρεις». Tο πρότζεκτ διαρκεί 81 μέρες, όσες και η κράτησή του το 2011, σε φυλακή της Κίνας ενώ έχει αναφορά στην Κινέζικη Tiānwèn (Ουράνιες Ερωτήσεις), μια αρχαία ποιητική συλλογή που αποτελείται από 172 ερωτήματα προς τους θεούς και αποδίδεται στον ποιητή Κου Γιαν.

«Τα ερωτήματα είναι, από μόνα τους, γενεσιουργά»              

«Οι απαντήσεις παράγονται μαζικά σε εργοστάσια γνώσης –συμπεριλαμβανομένων σχολείων, θρησκευτικών ιδρυμάτων, εθνών και εθνικών μύθων– ωστόσο συχνά πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις παραμένουν πιο σημαντικές από τις ερωτήσεις. Τα ερωτήματα είναι, από μόνα τους, γενεσιουργά» λέει ο Ai.

Το προνόμιο του να αμφισβητούμε τον κόσμο: «Τα συστήματα παραγωγής τεχνολογίας και γνώσης προκαλούν την ικανότητά μας να αμφισβητούμε τον κόσμο. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όπου ο ρόλος της ανθρωπότητας περιορίζεται στο να κάνει τις σωστές ερωτήσεις σε ισχυρά συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών, υπενθυμίζουμε ότι οι ερωτήσεις είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού. Εάν οι άνθρωποι απελευθερωθούμε ποτέ, θα είναι επειδή κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις και όχι επειδή δίνουμε τις σωστές απαντήσεις».


Οι 81 ερωτήσεις του «Ai vs AI» κινούνται σ΄ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών, πολιτικών και επιστημονικών θεμάτων, εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων και αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. Τις ερωτήσεις απαντάει τόσο ο Ai Weiwei όσο και η AI. Στις ερωτήσεις μας, περισσότερο από κάθε απάντηση, μπορούμε να βρούμε τον χάρτη του ανθρώπινου μυαλού. Κάνουμε ερωτήσεις αναζητώντας μάθηση και κατανόηση, λέει ο Ai Weiwei, «χωρίζοντας τους εαυτούς μας από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που δεν διαθέτουν εσωτερικές ταυτότητες, δεν έχουν ιστορία ζωής, δεν έχουν προσωπικότητα από την οποία μπορεί να προκύψει οποιοδήποτε ειλικρινές ερώτημα»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CIRCA (@circa.art)


Μερικές από τις ερωτήσεις:
Ελέγχεστε από την προνομιούχα τάξη;
Θα έχει τέλος ο καπιταλισμός;
Τι είναι πιο σημαντικό, η γνώση ή η φαντασία;
Υπάρχει αγάπη χωρίς όρους;
Έχουν τα φυτά συναισθήματα;
Ποιος είμαι;
Ποιες είναι οι πιο ουσιαστικές αξίες της ανθρώπινης ζωής;
Μπορείς να κρατήσεις μυστικά;
Μπορείτε να περιγράψετε ένα ηλιοβασίλεμα χρησιμοποιώντας μόνο αριθμούς;
Αγάπη ή μίσος, ποιο διαρκεί περισσότερο;


Διαβάστε επίσης:
Τέλος η Δανία για τον Ai Weiwei
Κεντήματα ανυπακοής
Τοκάρτσουκ: Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας στην Ελλάδα

εμφάνιση σχολίων