Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ αναθέσεις κάνουν πρεμιέρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στις 3 Απριλίου. Οι τέσσερις νέες εκθέσεις και αναθέσεις προλογίζουν το πρόγραμμα Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη-ανθρώπινη ζωή, που κορυφώνεται με τη μεγάλη διεθνή έκθεση (60+ καλλιτέχνες, επιμέλεια Katerina Gregos) στις 15 Μαΐου 2025.
Kasper Bosmans - Το Θολό Βλέμμα, 3 Απριλίου 2025 – 15 Φεβρουαρίου 2026. EMΣΤ In Situ – Φουαγιέ: Ο Kasper Bosmans φημίζεται για το πολυσχιδές έργο του που περιλαμβάνει γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις και σχέδιο. Τα έργα του είναι περίπλοκες ζωγραφικές συνθέσεις γεμάτες αναφορές στην υψηλή τέχνη, τη λογοτεχνία, τη λαογραφία, τη μυθολογία και την ανθρωπολογία, με παιχνιδιάρικη προσέγγιση και queer πρίσμα.
Στην τελευταία δουλειά του προσκαλεί το κοινό να εξετάσει τους μεταβαλλόμενους ρόλους των ζώων στην ανθρώπινη κοινωνία μέσα από μια πλούσια οπτική αφήγηση.
Το έργο του στο ΕΜΣΤ, μια τοιχογραφία 30 μέτρων στο ισόγειο, απεικονίζει την ιστορία και την εξέλιξη της σχέσης ζώων-ανθρώπων με τη μορφή μιας πομπής. Tα ζώα αποκαλύπτονται ως σύντροφοι, διασκεδαστές και εμπορεύματα υποταγμένα και προσαρμοσμένα στις ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες.
Sammy Baloji - Απόηχοι της Ιστορίας, σκιές της προόδου, 3 Απριλίου – 2 Νοεμβρίου 2025. Εκθεσιακός χώρος Ισογείου. Επιμέλεια: Ιόλη Τζανετάκη. Με το όνομά του να εμφανίζεται σταθερά ψηλά στη λίστα του Art Review με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο των τεχνών, ο Sammy Baloji είναι ένας περιζήτητος καλλιτέχνης παγκοσμίου φήμης.
Εδώ και 20 χρόνια το έργο του διερευνά την πολύπλοκη σχέση της πολιτιστικής ταυτότητας, της αποικιακής ιστορίας και της βιομηχανικής εκμετάλλευσης στη γενέτειρά του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο, εγκαταστάσεις και σειρές φωτογραφιών από το έργο του τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς και ένα νέο έργο που είναι ανάθεση του ΕΜΣΤ. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της προαποικιακής αυτοκρατορίας του Κονγκό και της Ευρώπης.
Διερευνά πώς η βίαιη εκμετάλλευση και η εξόρυξη πόρων που υπέστη η χώρα του υπό τη βελγική αποικιακή κυριαρχία έχει επηρεάσει την τοπική υποδομή, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τη φύση της χώρας. Το βλέμμα μας στρέφεται στις τρέχουσες μορφές εξόρυξης πόρων στην περιοχή της Κατάνγκα και την οικολογική καταστροφή που προκαλούν.
Emma Talbot - Human/Nature, 3 Απριλίου 2025 – 15 Φεβρουαρίου 2026, EMST 2ος όροφος: Η Emma Talbot, γνωστή για τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ζωγραφικής σε μετάξι, εγείρει με τα έργα της ζητήματα σχετικά με την οικολογία και το περιβάλλον, στα οποία συνδυάζει ζωγραφική, σχέδιο, κινούμενα σχέδια και γλυπτική μεγάλης κλίμακας με μυθολογικά μοτίβα, ζωηρά χρώματα και καλλιγραφικά κείμενα.
Το Human/Nature, σε ανάθεση του ΕΜΣΤ, αποτελείται από μια μνημειώδη υφασμάτινη εγκατάσταση, ύψους 9 μέτρων, από βαμμένο μετάξι και μια συνοδευτική ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο You Are Not the Center (inside the animal mind) / Δεν είσαι το επίκεντρο (μέσα στο μυαλό του ζώου).
Σε αυτά –όπως και σε πολλά από τα έργα της Emma Talbot– υπάρχει μια γυναίκα πρωταγωνίστρια/οικοφεμινίστρια –μια εκδοχή της ίδιας της καλλιτέχνιδας– που πάντα ψάχνει και εξερευνά, προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο. Μαζί, τα δύο αυτά έργα, επιδιώκουν να ξεδιαλύνουν τις αγκυλώσεις ανθρώπου-φύσης και να οραματιστούν τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού, καλύτερου μέλλοντος.
Τζάνις Ράφα - We Betrayed the Horses / Εμείς που προδώσαμε τα άλογα, 3 Απριλίου - 5 Οκτωβρίου 2025, 3ος όροφος. Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη: Η πρώτη ατομική έκθεση της Τζάνις Ράφα σε ελληνικό μουσείο, με τίτλο We Betrayed the Horses / Εμείς που προδώσαμε τα άλογα, περιλαμβάνει μια σειρά από νέες παραγωγές που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το EMΣΤ, ως συνέχεια πάνω στην έρευνά της με αντικείμενο τη σχέση ανθρώπινου και ζωικού κόσμου και πιο συγκεκριμένα τη σχέση του ανθρώπου με τα άλογα.
Η έκθεση, μέσω μιας πολυμεσικής αφήγησης, εστιάζει στην ιδέα της επιθυμίας για το σώμα του αλόγου και της ανάγκης για κυριαρχία και υποταγή. H καλλιτέχνιδα μεταμορφώνει δύο από τους εκθεσιακούς χώρους του Mουσείου σε μια υποβλητική εγκατάσταση εντός της οποίας συναντούμε νέα γλυπτικά έργα, έργα με κείμενο, καθώς και ένα νέο δικάναλο φιλμ που έχει γυριστεί στις άδειες εγκαταστάσεις ενός ιπποδρόμου και στο οποίο εμπεριέχεται αρχειακό υλικό κινούμενης εικόνας των αρχών του εικοστού αιώνα.
Emst: Καλλιρρόης και Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Λεωφ. Συγγρού 51-53, Αθήνα. Τρίτη-Κυρ, 11.00-19.00, Πέμπτη 11.00 - 22.00. Η τελευταία είσοδος στο Μουσείο είναι στις 18.30, εκτός της Πέμπτης που είναι στις 21.30. Το ΕΜΣΤ λειτουργεί με μειωμένο ωράριο τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. Είσοδος 8,00 e, μειωμενα μόνο στην είσοδο.
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν