Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για όσους παραβιάζουν τα μέτρα και τι κάνουμε αν έχουμε έρθει σε επαφή με διαγνωσμένο κρούσμα ή έχουμε ύποπτη συμπτωματολογία
Όσοι παραβιάζουν την καραντίνα και τα μέτρα πρόληψης-ασφάλειας για τη μετάδοση του κοροναϊού που έχει επιβάλει η πολιτεία, θα υποστούν τις συνέπειες. Η νέα εγκύκλιος του Αρείου Πάγου για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού προβλέπει τα εξής:ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Μαρτίου 2020
- Φυλάκιση έως και 3 χρόνια για όσους πολίτες παραβιάζουν τους κανόνες και τους περιορισμούς των αρμοδίων υγειονομικών αρχών
- Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν προκληθεί θάνατος
- Ισόβια κάθειρξη αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού πολιτών
Εκτός του μέτρου της φυλάκισης, προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα. Την εγκύκλιο απέστειλε στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος ζητά παράλληλα την άμεση επέμβαση τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει:
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:
α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα
β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:
α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας
β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα βήματα που πρέπει να επακολουθήσουμε αν έχουμε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι διαγνωσμένο κρούσμα ή έχουμε ύποπτη συμπτωματολογία, είναι τα εξής:
α) Καλούμε στον ΕΟΔΥ (1135 και 210-5212054) και αναφέρουμε λεπτομερώς τυχόν συμπτωματολογία, ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών. Εναλλακτικά, καλούμε πρώτα τον θεράποντα ιατρό μας, αναφέρουμε τα παραπάνω, κι εκείνος θα μας παραπέμψει στον ΕΟΔΥ.
β) Εφόσον ο ΕΟΔΥ αποφανθεί ότι πρέπει να υποβληθούμε σε αξιολόγηση ως ύποπτο κρούσμα, τότε μας παραπέμπει σε ένα από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς ανά την ελληνική επικράτεια.
Διαβάστε επίσης:
Ο Covid-19 αλλάζει την πραγματικότητα
Υπ. Υγείας: Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό
Κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα
εμφάνιση σχολίων