Η Κεραμέως ξεκίνησε προκλητικά την ημέρα με την εξής δήλωση, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τον ταυτόχρονο διπλασιασμό του φόρου: «Μιλάμε για 50 ευρώ τον μήνα μικτά, 700 ευρώ τον χρόνο μικτά. Καθαρά από 34 έως 43 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα, ανάλογα του αν είσαι με ή χωρίς παιδιά, και τον χρόνο καθαρά από 473 έως 606 ευρώ περισσότερα. Είναι αμελητέο; Όχι, κατά τη γνώμη μου».
Διαβάστε επίσης: Διπλασιάζεται ο φόρος για όσους παίρνουν κατώτατο!
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η Ν. Κεραμέως κατέθεσε διάταξη στη Βουλή με την οποία ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρίες «υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών».
Η υπουργός Εργασίας προχωρά στην παράδοση ενός ακόμη τομέα του δημοσίου στους ιδιώτες. Την ώρα που οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας τα 49 δισ. ευρώ -τα 17 δισ. ευρώ εκ των οποίων είναι οι προσαυξήσεις- η κυβέρνηση αντί να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του στεγαστικού, αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα τη διαχείριση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.
Αν και σύμφωνα με το υπουργείο «η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)» στα «οφέλη» περιγράφεται η «αξιοποίηση, από τον e-ΕΦΚΑ, της «εμπειρίας και η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών, ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας: «Σημαντική ρύθμιση για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών από το ΚΕΑΟ και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Διάταξη με την οποία ο e-ΕΦΚΑ δύναται να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, κατέθεσε στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν σήμερα τα 49 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι κύριες, ενώ τα υπόλοιπα προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
Επισημαίνεται ότι η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η διάταξη που καταθέσαμε στη Βουλή συνιστά μια σημαντική τομή δικαιοσύνης και ισότητας για τους ασφαλισμένους. Αναβαθμίζουμε τις διαδικασίες και τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, αξιοποιώντας εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και την ανταποδοτικότητα του, αφού τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».
Τα οφέλη από την συγκεκριμένη διάταξη είναι πολλαπλά:
-Με τις οφειλές που θα εισπραχθούν θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
-Με τη μείωση των οφειλών, θα ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
-Ο e-ΕΦΚΑ θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών, ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης.
Η ενίσχυση της διαδικασίας είσπραξης των οφειλoμένων προς τον e-ΕΦΚΑ είναι επιβεβλημένη για λόγους:
Δικαιοσύνης: Η είσπραξη οφειλών ενισχύει τη δικαιοσύνη και την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ασφαλισμένους, αποκαθιστώντας την αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς, αλλά ενισχύει και τον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις, αφού η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν με συνέπεια, εξοφλώντας τις υποχρεώσεις τους.
Αξιοπιστίας: Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών αποτελεί σημαντικό συστατικό αξιοπιστίας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί για ανείσπρακτα ποσά και η ενίσχυση της αξιοπιστίας αυξάνει τη μελλοντική εισπραξιμότητα, αφού φυσικά και νομικά πρόσωπα γνωρίζουν ότι τυχόν οφειλές θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Έτσι, ενισχύεται με έναν ακόμα τρόπο και η βιωσιμότητα του συστήματος.
Ανταπόδοσης: Η είσπραξη οφειλών ενισχύει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού επιτρέπει την αξιοποίηση των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν για τη βελτίωση των παροχών προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους».
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν