Από την Άννα Χαρίτου
Τι αλλάζει στην καθημερινότητα του πλανήτη; Τι λέει η Ε.Έ.; Ποιος βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι η Εκκλησία υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό δημοσίου δικαίου; Ποιες είναι οι χώρες που προσβλήθηκαν από τον ιό περισσότερο; Τι έχει μείνει ανοιχτό στην Ιταλία;…ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
12 Μαρτίου 2020
Καθώς βλέπουμε τον live χάρτη με τις χώρες στις οποίες εξαπλώνεται ο ιός, ο διεθνής οργανισμός υγείας δηλώνει ότι «δεν έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα έναν ιό που «να είναι ικανός να μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να συγκρατηθεί με συγκεκριμένα μέτρα». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν δημόσιες εκδηλώσεις με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, κλείνουν σχολεία αλλά και τα σύνορα σε άτομα που εισέρχονται από χώρες που έχουν προσβληθεί από ιούς. Μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώνονται. Ο κορωναϊός έχει διαταράξει τα ταξίδια, έχει σταμάτησε την παραγωγή, έχει αλλάξει την καθημερινότητα.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύουν δημόσιες εκδηλώσεις με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους
Η Ιταλία κατηγορεί την Ε.Έ. ότι επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες λέγοντας ότι πρέπει να καταλήξει σε «επείγουσες ενέργειες που είναι γρήγορες, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές». Οι προτεραιότητες της Ε.Έ. «περιορίζουν την εξάπλωση του ιού, εξασφαλίζουν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, προωθούν την έρευνα σχετικά με τα εμβόλια και τη θεραπεία και αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Michel μετά από τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών αργά την Τρίτη 10 Μαρτίου.Η Ε.Έ. δήλωσε ότι θα αποδεσμεύσει κονδύλια ύψους έως και 25 δισ. ευρώ, ενώ θα είναι ευέλικτη όσον αφορά στην εφαρμογή κανόνων σχετικά με κρατικές ενισχύσεις, ώστε οι κυβερνήσεις να επιδοτήσουν τη βιομηχανία, όπως απαιτείται. Εντωμεταξύ η Lagarde δηλώνει: «Ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει συντριβή στην κλίμακα του 2008».
Το αν ο ιός υποκύψει από την ζέστη του θέρους όπως ελπίζουν όλοι είναι άγνωστο ακόμα, παρ΄όλο που ο Τραμπ με την γνωστή λαϊκίστικη ρητορική του έσπευσε να δηλώσει: «να δείτε που μόλις ζεστάνει ο καιρός θα εξαφανιστεί δια μαγείας…».
Διαβάστε επίσης: Ο ιός του φόβου στην παγκόσμια Οικονομία
Στην Ιταλία παραμένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα με τρόφιμα και τα φαρμακεία, ενώ μπαρ και εστιατόρια μένουν ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα
ΙΤΑΛΙΑ. Η Ιταλία ως η χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη και η δεύτερη σε θανάτους μετά από την Κίνα, έχει βάλει σε καραντίνα το ¼ του πληθυσμού. Στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια και παράλληλα απαγορεύονται γάμοι, κηδείες και οι επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα το Σαββατοκύριακο. Η οδηγία είναι να παραμένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα με τρόφιμα και τα φαρμακεία, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια μένουν ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα.Το status είναι «όχι περισσότερα από 75 άτομα σε κλειστούς χώρους». Η αστυνομία πάντως σε πολλές περιοχές εφάρμοζε κανόνες που απαιτούσαν από τους πελάτες να παραμείνουν σε απόσταση ενός μέτρου!
Αλλά καθώς τα δεδομένα αλλάζουν η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει την επιβολή ακόμη αυστηρότερων περιορισμών στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο ενώ 63 εκατομ. Ιταλοί στην ουσία δεν μπορούν να ταξιδέψουν (εκτός εάν πιστοποιήθηκαν ως δικαιολογημένα για επαγγελματικούς ή υγειονομικούς λόγους).
Έτσι οι Ιταλοί άκουσαν πριν μια εβδομάδα, την πρωτοφανή γι αυτούς οδηγία, να μην φιλιούνται, τώρα συναναστρέφονται έγκλειστοι μέσω σόσιαλ μίντια και χρησιμοποιούν το #IoRestoACasa «Μένω στο Σπίτι» ενώ οι φωτογραφίες από έρημα εμβληματικά - τουριστικά αξιοθέατα και πόλεις, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αμηχανία.
Διαβάστε επίσης: ΓΚΑΛΕΡΙ: Η ερημοποίηση του ιού
«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και θεωρώ ότι υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία». -Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μόλις σήμερα δήλωσε ότι η θεσμική του θέση τον αναγκάζει να ζητήσει από την εκκλησία τη συνεργασία στο θέμα του ιού, χωρίς να κάνει αναφορά στη μετάληψη. Η πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε στην Εφ.Συν, στις 9.3.2020, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και θεωρώ ότι υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία».Αργά αντανακλαστικά δείχνει και η δικαιοσύνη. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι γιατροί πρέπει να τιμωρηθούν για παράβαση του όρκου τους στον Ιπποκράτη επειδή δεν καταδίκασαν την θεία κοινωνία σχετικά με τον ιό, μόλις σήμερα έγινε παρέμβαση του Αρείου Πάγου και του ΕΣΡ για το προϊόν «Βυζαντινόν» που διαφημίζει ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, ως ασπίδα στον κοροναϊό και στην πνευμονία. Την αναφορά είχε υποβάλλει ο φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών
Διαβάστε επίσης: Ο Ελληνικός θεοκρατικός σκοταδισμός κάνει ότι του γουστάρει
ΧΑΡΤΗΣ. Ο κορωναϊός έχει μολύνει περισσότερους από 119.000 ανθρώπους παγκοσμίως και προκάλεσε σχεδόν 4.300 θανάτους, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι χωρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο μέχρι στιγμής:
Ηπειρωτική Κίνα: 80.778 κρούσματα 3.158 θάνατοι
Ιταλία: 10.149 κρούσματα, 631 θάνατοι
Ιράν: 8.042 κρούσματα, 291 θάνατοι
Νότια Κορέα: 7.755 πκρούσματα, 60 θάνατοι
Γερμανία: 1.296 κρούσματα, 2 θάνατοι
Ιαπωνία: 1.264 κρούσματα, 19 θάνατοι (περιλαμβάνει 696 περιπτώσεις που σχετίζονται με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess)
Ισπανία: 1.204 κρούσματα, 28 θάνατοι
Γαλλία: 1.116 κρούσματα, 30 θάνατοι
Ηνωμένες Πολιτείες: 1.000 κρούσματα, 31 θάνατοι
Ηνωμένο Βασίλειο: 382 κρούσματα, 6 θάνατοι
Ολλανδία: 382 κρούσματα, 4 θάνατοι
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα
Υπ. Υγείας: Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό
εμφάνιση σχολίων