2
2
σχόλια
350
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Παράνομη η αιχμαλωσία και η αναπαραγωγή φαλαινών, δελφινιών και άλλων κητωδών ζώων, από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά. Τι γίνεται στον υπόλοιπο πλανήτη και γιατί τα δελφινάρια πρέπει να απαγορευτούν
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
5 Φεβρουαρίου 2020
Τα δελφίνια και οι φάλαινες ανήκουν στον ωκεανό, όχι σε δεξαμενές και δελφινάρια. Ο Καναδάς δείχνει το δρόμο καθώς εγκρίθηκε νομοσχέδιο (που είχε κατατεθεί στη Βουλή το 2015), το οποίο καθιστά παράνομη την αιχμαλωσία φαλαινών και δελφινιών.

Οι κητοειδή που επί του παρόντος κρατούνται σε μικροσκοπικές δεξαμενές στον Καναδά, αποτελούν την τελευταία γενιά που υποφέρει, χάρη σε αυτήν την απόφαση. Όσοι αγνοούν τον κανονισμό θα τιμωρούνται με πρόστιμo μεγαλύτερo των 150.000 δολαρίων. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν ισχύει αναδρομικά -για παράδειγμα, στο πάρκο ψυχαγωγίας Marineland ή στο ενυδρείο του Βανκούβερ θα συνεχίσουν να ζουν φυλακισμένα μεγάλα θαλάσσια κήτη. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον υπό προϋποθέσεις, εάν για παράδειγμα ένα τραυματισμένο ζώο χρειάζεται να νοσηλευτεί.
 

Ακόμη και στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, τα κητοειδή έχουν λιγότερο χώρο από 0,0001% του εύρους που χρειάζονται  

Ο νόμος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην απαγόρευση της αναπαραγωγής. Όταν ένα ζώο μεγαλώνει στην αιχμαλωσία αφήνεται ελεύθερο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει στη φύση, γι΄αυτόν το λόγο η απαγόρευση της αιχμαλωσίας αλλά και της αναπαραγωγής, είναι επιτακτική ανάγκη να πηγαίνουν μαζί.


Το νομοσχέδιο έχει αποκτήσει την ονομασία «Free Willy» (Απελευθερώστε τον Ουίλι), εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του 1993, όπου ένα νεαρό αγόρι ελευθερώνει μία φάλαινα - όρκα από θαλάσσιο πάρκο.

Τα άγρια κητοειδή (φάλαινες και δελφίνια) ταξιδεύουν 60-160 χλμ την ημέρα, φτάνουν ταχύτητες έως 50 χλμ ανά ώρα ενώ κάνουν καταδύσεις σε εκατοντάδες μέτρα βάθος. Ακόμη και στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, έχουν λιγότερο χώρο από 0,0001% του εύρους που χρειάζονται. Σχετική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι μια φυλακισμένη αρσενική όρκα ότι πέρασε το 70% της ημέρας, σε ακινησία!

Σύμφωνα με τον οργανισμό World Animal Protection οι χώρες που έχουν απαγορεύσει την φυλάκιση κητοειδών σε δελφινάρια είναι ελάχιστες, ανάμεσα τους η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, η Κροατία, η Κύπρος. Στην Ασία οι συνθήκες στα θαλάσσια πάρκα είναι απαράδεκτες ενώ στον πίνακα (infographic) καταγράφονται οι χώρες που έχουν τα περισσότερα φυλακισμένα δελφίνια.



Διαβάστε επίσης:
 Στην Ελλάδα το πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης δελφινιών
Τα δελφίνια πεθαίνουν στο αιγαίο
Ναι, τα δελφίνια ανήκουν στην Ελισάβετ
εμφάνιση σχολίων