0
2
σχόλια
324
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τουλάχιστον 15 νεκρά δελφίνια στο Βόρειο Αιγαίο. Η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» συνδέει το γεγονός με άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
12 Απριλίου 2019
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά δελφίνια στο Βόρειο Αιγαίο, εντοπίστηκαν νεκρά. Μερικά από αυτά βρέθηκαν στη Σάμο, καθώς τα μετέφεραν οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι μια ΜΚΟ που στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ Θοδωρής Τσιμπίδης, υπογράφει και δημοσιεύει μια επιστολή όπου αναφέρει πως είναι πιθανό οι θάνατοι των θηλαστικών να συνδέονται με τις ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ηχορύπανση από τις συχνότητες των σόναρ του πολεμικού ναυτικού, είναι καταστροφική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα θαλάσσια θηλαστικά. Σύμφωνα με τις αναγγελίες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, τις προηγούμενες εβδομάδες στις ασκήσεις στο Αιγαίο συμμετείχαν περισσότερα από 100 τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν και νέο κύκλο εκτεταμένων ασκήσεων.


Η επιστολή ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Αυτή η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των δελφινιών που έχουν βρεθεί νεκρά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ηθελημένης θανάτωσης αλλά ούτε και σοβαρής ασθένειας, προκαλεί απορίες για τις αιτίες θανάτου αυτών των προστατευόμενων θηλαστικών. Η αύξηση των εκβρασμών συμπίπτει χρονικά και χωρικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο. Συνεπώς αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις έτσι ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν μπορεί να παραβλεφθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα».

«Σκοπός μας δεν είναι να αξιοποιηθεί το γεγονός αυτό για εθνικιστικούς σκοπούς, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι ανεξέλεγκτες ασκήσεις πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, απ’ όπου και αν αυτά προέρχονται, με χρήση πραγματικών πυρών και σόναρ συγκεκριμένων συχνοτήτων, αποτελούν σημαντικό παράγοντα απειλής για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και είδη. Καθώς βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αυτό διογκώνεται, οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους ουσιαστικής διαχείρισης του». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή, εδώ.
εμφάνιση σχολίων