0
2
σχόλια
309
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλα πρόστιμα στους «πελάτες» με σκοπό να μειωθεί το Trafficking. Επιτέλους κάτι αλλάζει

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Απριλίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας ψήφισε νόμο που καθιστά παράνομο να πληρώνεις για σεξ, με σκοπό την καταπολέμηση των κυκλωμάτων μαστροπείας. Τα πρόστιμα για όσους πελάτες συλλαμβάνονται θα είναι από 1.500 ευρώ έως 3.700 ευρώ ενώ παράλληλα η παρακολούθηση μαθημάτων σχετικά με τις συνθήκες των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ, θα είναι υποχρεωτική.

Την ίδια στιγμή, οι ποινές για την πορνεία θα μειωθούν, καθώς δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο ή φυλάκιση σε ιερόδουλες για τη δημόσια προσέλκυση πελατών. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης και μέτρα που θα βοηθήσουν τις ιερόδουλες να βρουν νέα εργασία.

Το μέτρο της απαγόρευσης έχει διχάσει τη Γαλλία, καθώς πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας ήδη από το 2013. Τελικά πέρασε με ψήφους 64-12.
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου καθιστά τη Γαλλία την πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που ποινικοποιεί τους πελάτες των ιερόδουλων, μαζί με τη Νορβηγία, την Ισλανδία τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτός ο νόμος είναι απαραίτητος για να τερματιστεί η ιδέα ότι είναι φυσιολογικό να αγοράζει κανείς το σώμα κάποιου» λέει ο εμπνευστής του νομοσχεδίου είναι ο Μοντ Ολιβιέ αν και πολλές από τις εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ, δεν έχουν την ίδια άποψη.

Σωματεία ιερόδουλων και ακτιβιστές διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο νόμος θα φοβίσει τους πελάτες, η δουλειά θα πέσει και έτσι οι εργαζόμενες θα αναγκαστούν να βγουν στην παρανομία.

Σήμερα εκτιμάται ότι στην Γαλλία ο αριθμός των εκδιδόμενων ατόμων είναι περίπου 20.000 - 40.000. Το 90% αυτών είναι θύματα κυκλωμάτων διακινητών από την Ρουμανία, τη Κίνα και την Νιγηρία. Στη Γαλλία, η ίδια η πορνεία δεν είναι έγκλημα. Αλλά οι δραστηριότητες γύρω από αυτή είναι. Οι νόμοι απαγορεύουν τη μαστροπεία, την εμπορίας ανθρώπων και την αγορά του σεξ από ανήλικο. Οι οίκοι ανοχής βγήκαν εκτός νόμου το 1946.
 
εμφάνιση σχολίων