0
1
σχόλια
642
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

7 στάσεις πολιτισμού

DOC TV
30 Ιανουαρίου 2016
«ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ» #ΘΕΑΤΡΟ #ΥΠΕΡΗΡΩΙΔΕΣ: Πέντε πραγματικές γυναίκες, καθαρίστριες και οικονομικές μετανάστριες, μας παρουσιάζουν τις καθημερινές περιπέτειές τους. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, παλεύουν σήμερα με τα σκουπίδια, τους λεκέδες, τον ρατσισμό και την απευαισθητοποίηση. Τα όπλα τους δεν είναι η σκούπα και η χλωρίνη. Η πραγματική τους δύναμη κρύβεται στην αγάπη για τη ζωή και για τις οικογένειές τους και στην ελπίδα τους για ένα πιο λαμπερό μέλλον. Η λεγεώνα των σύγχρονων ηρώων της Καθαρής Πόλης. Info: Καθαρή Πόλη, 3-14 Φεβρουαρίου.

SCHOOL OF THE FUTURE #INSTALLATION: H διεθνούς φήμης εικαστικός Κάντι Τσανγκ, έχοντας πειράξει ό,τι νοείται ως δημόσιος χώρος, από το Χονγκ Κονγκ έως το Λας Βέγκας σχεδίασε 3 site-specific εγκαταστάσεις για τη Στέγη. Το πρώτο της πείραμα ξεκινάει τον Φεβρουάριο, μεταμορφώνοντας τον εκθεσιακό χώρος της Στέγης, σε μια σχολική αίθουσα γεμάτη από 1000 κόκκινα μπαλόνια, με ένα έδρανο και ένα τετράδιο. To μόνο σχολείο που σε ρωτάει τι θα ήθελες να μάθεις δεν έχει κουδούνι και βαθμολογίες. Μπαίνουμε, καθόμαστε και γράφουμε το δικό μας μάθημα ζωής. Αν έχουμε όρεξη, διαβάζουμε τι έγραψαν οι προηγούμενοι, τι έμαθαν και τι θέλουν να μας διδάξουν. Μια δημόσια συζήτηση ξεκινάει στο School of the Future δημιουργώντας μια εγκυκλοπαίδεια εμπειριών, από αυτές που δεν θα βρούμε σε κανένα βιβλιοπωλείο. Info: School of the Future, 8 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου, Ελεύθερη είσοδος, με δελτία εισόδου.
 
Η ΣΤΕΓΗ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΕΙΟ #ΜΟΥΣΙΚΗ: Μια μουσική γέφυρα χτίζεται πάνω από τη Λεωφόρο Συγγρού και ενώνει τα δύο Ιδρύματα με νότες και ήχους του σήμερα. Ανερχόμενοι μουσικοί και φοιτητές συνδημιουργούν μία σειρά από συναυλίες, ανακατεύοντας εμβληματικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα με έργα Ελλήνων συνθετών. Δύο γειτονιές γίνονται μία, το Πάντειο Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του κι εμείς περνάμε απέναντι! Info: Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Φεβρουάριος-Μάιος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελεύθερη είσοδος.

Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ #ΘΕΑΤΡΟ #AVANTGARDE: Ένα ξεχαρβαλωμένο Citroën μένει λόγω μηχανικής βλάβης κάπου στις χιονισμένες Άλπεις. Οι έξι ηλικιωμένοι χεβιμεταλάδες επιβάτες του δέχονται τη βοήθεια μια γιαγιάς-μηχανικού που βρίσκεται στο δρόμο τους και στήνουν ένα show εκ του προχείρου για να την ευχαριστήσουν. Όλα αυτά δεν υπονοούνται αλλά συμβαίνουν στη σκηνή! Ο θαυματοποιός-σκηνοθέτης Φίλιπ Κεν δημιουργεί ρεαλιστικό σουρεαλισμό. Η παράσταση χαρακτηρίστηκε «απόλυτο αριστούργημα» από τη γερμανική εφημερίδα De Morgen. Info: H μελαγχολία των Δράκων, 26-28 Φεβρουαρίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ CLAUDE VIVIER #ΜΟΥΣΙΚΗ: Μαθητής του Κάρλχαϊντς Στοκχάουζεν, βαθιά επηρεασμένος από την εξωτική μουσική της Ανατολής και γλωσσοπλάστης, ο ιδιοφυής Γαλλοκαναδός συνθέτης Κλοντ Βιβιέ έσπασε τα μουσικά στερεότυπα, ταξιδεύοντας σε αχαρτογράφητους μουσικούς τόπους. Με όχημα το σύνολο Ergon Ensemble, περιπλανόμαστε στον αινιγματικό κόσμο του -ακόμα και σήμερα- σύγχρονου Βιβιέ. Info: Αφιέρωμα στον συνθέτη Claude Vivier, 13 Φεβρουαρίου.

ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ALASKA #ΧΟΡΟΣ #ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ: Η χορεύτρια και χορογράφος Ίρις Καραγιάν και η διεθνώς βραβευμένη ομάδα Ζήτα μάς μαθαίνουν πώς να ερχόμαστε σε επαφή. Πέντε σώματα χορογραφούνται σαν ένα κοινό σώμα, ενεργοποιούν την αφή, την ακοή και την όραση για να αποδείξουν πως οι κοινές εμπειρίες ενεργοποιούν κοινές σκέψεις και μας εξελίσσουν παράλληλα και συλλογικά. Η Alaska δεν είναι απλώς μια παράσταση σύγχρονου χορού αλλά μια χορογραφημένη πάλη-αγκαλιά. Info: Alaska, 26-29 Φεβρουαρίου.

120 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ #ΣΙΝΕΜΑ #LUIS LUMIERΕ: Το 1895 οι αδελφοί Λυμιέρ γυρίζουν τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, με τεχνολογία δικής τους εφεύρεσης που ορίζει το σινεμά μέχρι και σήμερα.  Ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών και ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής εγχώριας παραγωγής, έρχεται στην Αθήνα για να προλογίσει το έργο Lumière!, μια συρραφή 98 αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ και των οπερατέρ του, από το 1895 έως το 1905.  Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετατρέπεται σε μία χρονομηχανή που μας ταξιδεύει στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, των αρχών του 20ού αιώνα. Καρέ καρέ ξεδιπλώνονται μπροστά μας τα μυστικά της 7ης τέχνης, το στήσιμο μιας σκηνής, τα τράβελινγκ, τα ειδικά εφέ. Info: Ένα αφιέρωμα στους αδελφούς Λυμιέρ και τη γέννηση του κινηματογράφου, 2 Φεβρουαρίου.


Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107. Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ.
 
εμφάνιση σχολίων