Το Φεστιβάλ επιστρέφει στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon του Βερολίνου
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 10η φορά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο Mitte του Βερολίνου και θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου 2025. Προσανατολισμένο στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στη Γερμανία, η 10η επετειακή διοργάνωση θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο, επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική παραγωγή της χώρας.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
24 Μαρτίου 2025
Η φετινή διοργάνωση ρίχνει φως στην ελληνική μουσική δίνοντας έναν γιορταστικό τόνο, όπως ταιριάζει σε αυτή την πρώτη μεγάλη επέτειο του φεστιβάλ. Ένα αφιέρωμα στην ελληνική σύνθεση, σε μεγάλους Έλληνες μουσικούς και ερμηνευτές, ταξιδεύοντας στο ελληνικό πάλκο, με παράλληλες εκδηλώσεις και σημαντικούς καλεσμένους.
Οι 33 συνολικά ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες που περιλαμβάνουν φέτος, 6 διεθνείς, 18 γερμανικές και 3 Πρεμιέρες Βερολίνου.
Ταινία Έναρξης θα είναι το «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου σε Διεθνή Πρεμιέρα με καλεσμένους τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό της Διονύση Σαμιώτη σε Q&A μετά το τέλος της προβολής. Πριν την ταινία έναρξης, θα προβληθεί ένα βίντεο-έκπληξη για την επέτειο του φεστιβάλ, και τον κόσμο θα υποδεχθεί ένα σύντομο show που θα συνοδεύει την ταινία και τη θεματική της.
Ταινία Λήξης θα είναι το «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη που θα πραγματοποιήσει τη Γερμανική Πρεμιέρα της στο φεστιβάλ. Στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει Q&A με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη και την πρωταγωνίστρια Μαργαρίτα Αμαραντίδη.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:
«Brando with a Glass Eye» του Αντώνη Τσώνη (γερμανική πρεμιέρα). Μια κομεντί που φλερτάρει με το film noir και έχει για ήρωα έναν απένταρο ηθοποιό που κάνει μια ληστεία με αναπάντεχες εξελίξεις.
«Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά (γερμανική πρεμιέρα). Είμαστε στα γυρίσματα ενός θρίλερ στην Αθήνα: τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας συγχέονται επικίνδυνα και διασκεδαστικά.
«Κρέας» του Δημήτρη Νάκου (γερμανική πρεμιέρα). Δράμα που μας μεταφέρει στην ελληνική επαρχία, όπου με φόντο μια βεντέτα, έναν φόνο που αναζητά τον δράστη του και που εγείρει μεγάλα ηθικά διλήμματα.
«Κιούκα: Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη (γερμανική πρεμιέρα). Μια γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης: ένας πατέρας συστήνει στα παιδιά του εν αγνοία τους τη βιολογική τους μητέρα σε ένα ιστιοφόρο κάπου στον Πόρο.
«Μαλδίβες» του Daniel Bolda (διεθνής πρεμιέρα). Ένα βουκολικό ταξίδι με κεντρικό πρόσωπο τον μοναχικό ορεσίβιο Στέλιο, που ονειρεύεται τη θάλασσα και τον ήλιο, ώσπου ένα αιφνίδιο περιστατικό ταράζει την καθημερινότητα του.
«Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή (πρεμιέρα Βερολίνου). Ένα coming-of-age δράμα, με ηρωίδα τη νεαρή Άλκηστις, που πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι της, τον αγαπημένο της φοίνικα που αρρώστησε, και την αθηναϊκή ριβιέρα.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
«Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου (πρεμιέρα Βερολίνου), με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την ευθανασία . Πρωταγωνίστριες είναι τρεις γυναίκες, που προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή , την άμβλωση, αλλά και την αξιοπρέπεια στον θάνατο.
«Αποχαιρετισμός: Ξαφνικά η μνήμη άρχισε να θυμάται» της Άντας Πίτσου (γερμανική πρεμιέρα). Ηρωίδα της ταινίας είναι η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Τ. Βλαχούτσικου, της οποίας το βιβλίο για την απώλεια της μνήμης της γίνεται ταινία από την κόρη της.
«Λώξη» των Θανάση Καφετζή και Δημήτρη Ζάχου (γερμανική πρεμιέρα). Μια ταινία για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ιστορία της Λωξάνδρας Λούκα, μιας νεαρής γυναίκας και ηθοποιού, η οποία αξιώνει ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη.
«Πανελλήνιον» των Σπύρου Μαντζαβίνου και Κώστα Αντάραχα (γερμανική πρεμιέρα). Η ταινία μάς μεταφέρει στο θρυλικό σκακιστικό καφενείο Πανελλήνιον, όπου η ιδιότυπη κοινότητα των θαμώνων εξασκούν το πάθος τους για το παιχνίδι.
«Πρωτόγαλα» του Παναγιώτη Παπαφράγκου (Διεθνής πρεμιέρα). Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τη σύνδεση των ανθρώπων με τα ζώα, τον ίδιο τον κύκλο της ζωής, μεταφέροντάς μας στο όρος Πατέρας, όπου εκτρέφονται νεογέννητα αμνοερίφια.
13 είναι οι ταινίες μικρού μήκους (Honeymoon, Numb, Scorched Earth, Zange, Μωβ, Τα Περιστέρια Αρρωσταίνουν Όταν η Πόλη Φλέγεται, Ποπ, Ο Πρώτος μου Γάμος, Συγκρουόμενα, Τρωκτικά του Μπετόν, Το Χάος που Άφησε Πίσω της, Χιονόμπαλες, Χρυσά Βαστά), ενώ στις Ειδικές Προβολές το κοινό θα δει τα: Η Κάλτσα (Κύρος Παπαβασιλείου) και Εμπρός: Ένα Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο (Άλκηστις Καφετζή).
Τέλος το επετειακό Αφιέρωμα στη μουσική περιλαμβάνει τις ταινίες: Return of the Creeps, Αυτή η Νύχτα Μένει, Γιάννης Σπανός: Πίσω από τη Μαρκίζα, Ευτυχία, αλλά και η Ταινία Έναρξης.
Σε όλες τις προβολές θα ακολουθούν Q&A με τους συντελεστές των ταινιών.
Με αφορμή το Έτος Μίκη Θεοδωράκη, για τα 100 χρόνια από την γέννησή του, η επετειακή διοργάνωση του φεστιβάλ τιμά τον δημιουργό με μια εγκατάσταση του Αστέρη Κούτουλα & της Ίνας Κούτουλα με τίτλο "MIKIS SATELLITES: Trans for More", στις 27-30 Μαρτίου 2025 στο Mirror Room, στο ισόγειο του Babylon. Όντας ο ίδιος παραγωγός, σκηνοθέτης, event manager, curator, tutor, προσωπικός φίλος του Μίκη και κάτοχος ανέκδοτων footage του συνθέτη, ο Αστέρης Κούτουλας δημιούργησε short clips που περιφέρονται σαν δορυφόροι γύρω από το έργο του συνθέτη και είναι όλα εμπνευσμένα από το μουσικό του σύμπαν.
info: 10th Greek Film Festival in Berlin. 26 - 30 Μαρτίου στον κινηματογράφο Babylon στην περιοχή Mitte του Βερολίνου
εμφάνιση σχολίων