0
9
σχόλια
181
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Αντίο εικοστέ αιώνα

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
3 Μαΐου 2011
Oι φωτογράφοι Yves Marchand & Romain Meffre κατέγραψαν την απόλυτη παρακμή μιας βιομηχανικής μεγαλούπολης του 20ου αιώνα.

Το Ντιτρόιτ κάποτε έφτιαχνε αυτοκίνητα. Κάποτε συντηρούσε τις μεσαίες οικογένειες της Αμερικής. Οικογένειες με έναν εργαζόμενο γονέα, οικογένειες με ιατρική περίθαλψη και σύνταξη. Οικογένειες που μεγάλωσαν παιδιά και τα έστειλαν στα Πανεπιστήμια. Οικογένειες που πήγαιναν διακοπές κάθε καλοκαίρι και απέκτησαν δικό τους σπίτι και άλλαζαν αυτοκίνητο κάθε πέντε χρόνια.

Αυτά τελείωσαν για το βιομηχανικό Ντιτρόιτ της Φορντ και της Tζέναραλ Μότορς όταν τα αμερικανικά συνδικάτα «γκρεμίστηκαν» και οι ιάπωνες άρχισαν να παράγουν μικρότερα και οικονομικότερα αυτοκίνητα.


Ήδη από τη δεκαετία του 80 τα γυμναστήρια ή τα κομπιούτερ (με τα οποία μπορούσες να συνθέσεις ηλεκτρονική μουσική), αποτελούσαν την διέξοδο από τα γκέτο και το ντιλάρισμα ναρκωτικών για τους νέους.

Η ιστορία του Ντιτρόιτ γράφεται στα άδεια δωμάτια της βικτοριανής εποχής, στα γκρεμισμένα ξενοδοχεία του 20ου αιώνα, στις αραχνιασμένες αίθουσες χορού που μετατράπηκαν σε ρέιβ γιάφκες, στα ερειπωμένα σχολεία και τα ξεχαρβαλωμένα θέατρα. Κάπως έτσι μοιάζει η ιστορία.


Το λεύκωμα The Ruins of Detroit κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Steidi. Η έκθεση διαρκεί έως τις 15.09.2011 στην Παριζιάνικη Galerie Wanted.

εμφάνιση σχολίων