0
4
σχόλια
239
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Στη Χιλή η μάχη για το δικαίωμα όλων στην παιδεία συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
31 Αυγούστου 2012
Ένα χρόνο πριν, οι φοιτητές της Χιλής εφηύραν έναν ειρηνικό τρόπο διαμαρτυρίας, εικόνες του οποίου ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Οι Besatón, ήταν μαραθώνιοι φιλιού, διάρκειας 1.800 δευτερολέπτων, όσο και το ποσό σε εκατομμύρια που απαιτούσαν από την κυβέρνηση να διαθέσει για το δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Το συμβολικό «κίνημα του φιλιού» που ξεκίνησε στην Plaza de Armas του Σαντιάγο μεταδόθηκε σύντομα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όσο και στην Ευρώπη.

“Protesta a favor de la education”. Η μάχη στη Χιλή συνεχίστηκε με όλους τους τρόπους: με
καταλήψεις και απεργίες πείνας, με οδοφράγματα και εθνικές απεργίες, με διαδικτυακό ακτιβισμό και flash mobs. Μετά το θάνατο ενός φοιτητή και τις συλλήψεις 1.800 φοιτητών μέσα σε ένα χρόνο, έχουν τραυματιστεί και νοσηλευτεί πολλές εκατοντάδες φοιτητών και αστυνομικών.

Σήμερα μόλις το 45% των μαθητών λυκείου έχει πρόσβαση σε δημόσια σχολεία, ενώ τα περισσότερα πανεπιστήμια παραμένουν ιδιωτικά. Για την ακρίβεια, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα νέο πανεπιστήμιο από την εποχή του Πινοσέτ, παρόλο που ο αριθμός των σπουδαστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ταυτόχρονα τα δίδακτρα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Εξαντλούν τις οικονομίες των νοικοκυριών κι εκείνες αναγκαστικά στρέφονται σε δάνεια με υψηλά επιτόκια. Κάπως έτσι, τα ειρηνικά φιλιά της πλατείας έδωσαν τη θέση τους σε σκληρές οδομαχίες, με κανόνια νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής αναταραχής και δυσφορίας που πλέον ξεπερνά το ζήτημα της παιδείας καθαυτό.

εμφάνιση σχολίων