Η κυβέρνηση δίνει fast track τα έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δις σε 4 μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες 7ης τάξης (δηλαδή της ανώτατης τάξης) που είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat (με ΑΚΤΩΡ), ΑΒΑΞ και Metlen (ΜΕΤΚΑ).
Αυτές οι υπερεργολαβικές εταιρείες εντωμεταξύ, έχουν συσσωρεύσει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων σχεδόν 18 δισ. ευρώ (μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις). Την ίδια ώρα αν μια εταιρεία 6ης τάξης έχει υπογράψει, και έχει υπό εκτέλεση, κρατικές συμβάσεις υψους 130 εκατομ. ευρώ δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα δημόσια έργα.
Πάντως παρόλο που η Ευρ. Επιτροπή ζητάει επί χρόνια επαναξιολόγηση των εργοληπτικων τάξεων οι κυβερνήσεις αρνούνται. Το 2019 ψηφίστηκε από το Υπουργείο Υποδομών του Χρ. Σπίρτζη το Προεδρικό Διάταγμα 71 για την αναμόρφωση του μητρώου εργολάβων και μελετητών, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.
Η Νέα Αριστερά έκανε ανακοίνωση πάντως για το θέμα της ανάθεσης έργων σε 4 εταιρείες. Τονίζει ανάμεσα σε άλλα πως «η κυβέρνηση παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού, συγκεντρώνοντας τεράστιο ανεκτέλεστο συμβάσεων στις ίδιες εταιρείες, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται έργα συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ».
Η ανακοίνωση: «Η Νέα Αριστερά εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις προκλητικές πρακτικές της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση των έργων αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη το κατεπείγον, έχει δώσει προτεραιότητα σε fast track διαδικασίες, παρακάμπτοντας τις αρχές της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού.
Η επιλογή της κυβέρνησης να κατευθύνει τα έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά σε τέσσερις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες 7ης τάξης προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, γιατί:
Αποκλείει συστηματικά μικρότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις πολλών από αυτά τα έργα.
Παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού, συγκεντρώνοντας μάλιστα τεράστιο ανεκτέλεστο συμβάσεων στις ίδιες εταιρείες, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται έργα συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ.
Θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων, καθώς η συγκέντρωση ανεκτέλεστου αντικειμένου σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα και τη χρονική συνέπεια.
Οι ενώσεις εργοληπτών (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ) έχουν καταγγείλει αυτές τις πρακτικές, κάνοντας λόγο για σοβαρή στρέβλωση στην κατανομή των δημοσίων έργων και για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου προστασίας του ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ισότιμη συμμετοχή και την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπονομεύοντας την ανάπτυξη του εγχώριου εργοληπτικού κλάδου.
Η Νέα Αριστερά απαιτεί απαντήσεις: Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αποκλειστική ανάθεση έργων στις εργοληπτικές επιχειρήσεις 7ης τάξης; Ποιες ενέργειες σχεδιάζει το Υπουργείο για να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή μικρότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων στις διαδικασίες δημοπρατήσεων, προστατεύοντας τον ανταγωνισμό;