0
1
σχόλια
429
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
DOCTV.GR
15 Οκτωβρίου 2024
Το κλισέ ότι, όταν απελευθερωθούν οι γυναίκες, οι άντρες θα απελευθερωθούν επίσης, παρακάμπτει ξεδιάντροπα την ωμή πραγματικότητα της αντρικής κυριαρχίας – σαν να υπήρχε κάποια συμφωνία που στην πραγματικότητα κανένας δεν έχει κάνει, που δεν ταιριάζει ούτε εξυπηρετεί κανέναν. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Η κυριαρχία των αντρών επί των γυναικών λειτουργεί προς όφελος των αντρών· η απελευθέρωση των γυναικών θα αποβεί εις βάρος του αντρικού προνομίου. Ίσως αργότερα, κατά μια χαρούμενη έννοια, οι άντρες απελευθερωθούν επίσης – απελευθερωθούν από την κουραστική υποχρέωση να είναι «αρρενωποί». Το να επιτρέπεται όμως στους καταπιεστές να μεταφέρουν τα ψυχολογικά τους βάρη είναι μια αρκετά διαφορετική, δευτερεύουσα έννοια της απελευθέρωσης.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να απελευθερώσεις τους καταπιεσμένους. Ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου δεν προέκυψε, όσο προσεκτικά και αν διερευνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο, να ταυτίζονται οι ισχυρισμοί των καταπιεζόμενων και των καταπιεστών. Ούτε και τώρα θα αποδειχθεί αληθές κάτι τέτοιο.


Η Σούζαν Σόνταγκ (1933-2004) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά μεγάλωσε στο Tuscon της Αριζόνα και πήγε γυμνάσιο στο Λος Άντζελες. Μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο του Σικάγο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τη θεολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο κολέγιο Saint Anne's του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έγραψε τέσσερα μυθιστορήματα ("The Benefactor", "Death Kit", "The Volcano Lover", "In America"-τα δύο τελευταία στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας), μια συλλογή διηγημάτων ("I, etcetera"), αρκετά θεατρικά έργα και οκτώ δοκίμια, από τα οποία γνωστότερα είναι τα "Ενάντια στην ερμηνεία" (ελλ. εκδ. Καφρέφτης), "Περί φωτογραφίας" (εκδ. περιοδικού "Φωτογράφος"), "Η ασθένεια ως μεταφορά" (εκδ. Ύψιλον), "Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων" (εκδ. Scripta) και "Where the Stress Falls". Ά ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί, μέχρι σήμερα, σε 32 γλώσσες. Γύρισε, επίσης, τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους ("Duet for Cannibals", 1969, "Brother Carl", 1971-και τις δύο στη Σουηδία-, "Promised Land", 1974, στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Οκτωβρίου 1973, και "Unguided Tour", 1983, στην Ιταλία) και σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα, ανάμεσα στα οποία το "Περιμένοντας τον Γκοντό", το καλοκαίρι του 1993, στο πολιορκημένο Σεράγεβο, όπου πέρασε πολυ καιρό στο διάστημα μεταξύ 1993-1996 και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης. Πολιτική ακτιβίστρια στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για πάνω από δύο δεκαετίες, υπήρξε πρόεδρος του Αμερικανικού PEN Club μεταξύ 1987-1989 και έλαβε μέρος σε εκστρατείες για την ελευθερία της έκφρασης και την απελευθέρωση πνευματικών δημιουργών που διώχθηκαν για τις απόψεις τους. Η Σούζαν Σόνταγκ υπήρξε πολυβραβευμένη, εν ζωή. Πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2004 στη Νέα Υόρκη.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Σόνταγκ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την ηλικία
Γιάλομ: Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές
Αγγελίδου: Το Μικρό Βιβλιοπωλείο


 
εμφάνιση σχολίων