0
1
σχόλια
702
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Από τον Ευάγγελο Παλαιοδήμο 
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
24 Ιανουαρίου 2024
Προ ολίγων ημέρων ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του μητρώου ζώων συντροφιάς. «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»

Προ ολίγων ημέρων με Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του μητρώου ζώων συντροφιάς, σε συνέχεια τον διθυραμβικών δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης ότι για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά μητρώο ζώων συντροφιάς.

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό” είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. Και δυστυχώς στην προκείμενη περίπτωση αναδεικνύεται η συνέπεια του πολιτικού συστήματος να διατηρεί κακή σχέση με την αλήθεια, μια δύσκολη σχέση με την ειλικρινή πληρότητα στην παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων, μια δυσανεξία να χτίζει πάνω στις δομές που έχουν δημιουργηθεί και μια ροπή στο ξήλωμα όλων αυτών που έχουν χτιστεί.

Το 2015 κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για την διαδικτυακή βάση δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς. Η άμεση ενεργοποίηση της τότε Εισαγγελέως Προστασίας Ζώων και ο εξαιρετικός επαγγελματισμός των κτηνιατρικών υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, οδήγησε στο να καταστεί το Μητρώο πλήρως λειτουργικό από 18.8.2015, και έκτοτε είχαν σε αυτό πρόσβαση οι Δήμοι, οι κτηνίατροί των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων και να καταγράφονται οι δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο ζώο που διαχειρίζεται και οι αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων όπως η αστυνομία.

Η δημιουργία του μητρώου ζώων από το ΥΠΑΑΤ διασφάλιζε την ιχνηλασιμότητα, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την προστασία των ζώων, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν κεντρική βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς. Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν πλήρως και στην υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Επίσης δημιουργήθηκε για την αποτελεσματική εποπτεία των Δήμων, το 2019 η Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων, ένα αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων αφού σε αυτό καταγράφονται όλο το ιστορικό του κάθε αδέσποτου ζώου από την περισυλλογή μέχρι και την υιοθεσία η την επανένταξη, καταγράφονται τα φιλοζωικά σωματεία και καταφύγια.

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει την αρμοδιότητα της εποπτείας της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε Υπουργείο που στερείται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας τη στιγμή κατά την οποία το ΥΠΑΑΤ εκκινούσε την διαδικασία δημιουργίας μητρώου καταφυγίων και εκτροφέων, αδιαφορώντας για τις επιστημονικές εισηγήσεις.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να σπαταλήσει 3,1 εκ. ευρώ για τη δημιουργία από το μηδέν Μητρώου Ζώων το οποίο όπως αναφέραμε είχε καταστεί πλήρως λειτουργικό και να το εντάξει μάλιστα και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι η Κυβέρνηση πιστή στο να αγνοεί τις επιστημονικές εισηγήσεις και με κριτήρια αμιγώς εξωθεσμικά, επέλεξε να αδιαφορήσει από το 2019 ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η καθολική σήμανση και να τροφοδοτούνται με στοιχεία από Δήμους κτλ η ψηφιακή Βάση δεδομένων καταγραφής ζώων συντροφιάς. Πέντε χρόνια μετά εξαγγέλλει ότι θα εφαρμόσει την καθολική σήμανση των ζώων.

Η τέταρτη παρατήρηση είναι ότι η έναρξη λειτουργίας του μητρώου συνοδεύτηκε με πολλά λάθη στην μετάπτωση στοιχείων. Ζώα εμφανίζονταν με λάθος καταγεγραμμένα στοιχεία, είτε ως αστείρωτα, είτε ως απολεσθέντα, είτε ότι δεν υπήρξαν ποτέ ως αδέσποτα. Και ο κατάλογος των λαθών ατέλειωτος.

Η πέμπτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νέο μητρώο ζώων δεν σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες ώστε να συμπεριλαμβάνει στοιχεία βασικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την προστασία των ζώων και να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα. Αντιθέτως προσθέτει αχρείαστο και χρονοβόρο βάρος και μάλιστα με υψηλό κόστος, ευνοώντας δια αυτού του τρόπου τις μεγάλες κλινικές οι οποίες διαθέτουν υπαλληλικό προσωπικό.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν αποτελούν λογική εξέλιξη όταν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μητρώο ζώων συντροφιάς σαν ένα απλό τεχνικό θέμα, όπου μια άσχετη επιστημονικό διοικητική γραφειοκρατία, θα επιτηρεί την κατανομή των σχετικών κονδυλίων. Οι προεκτάσεις που έχει το θέμα αυτό στη Δημόσια Υγεία δεν φαίνεται να αφορούν την Κυβέρνηση η οποία και τεχνηέντως τις υποβιβάζει.

Όμως όλα αυτά αποκαλύπτουν την πραγματικότητα που ζούμε όλοι -πολίτες και ζώα- παρά την επικοινωνιακή σπουδή να πειστούμε πως η Κυβέρνηση τα έχει όλα καλώς καμωμένα προβάλλοντας μάλιστα το σύνθημα «Κανένα ζώο αδέσποτο κανένα ζώο κακοποιημένο». 
 
Το άρθρο έγραψε ο Ευάγγελος Παλαιοδήμος 
 

Διαβάστε επίσης: 
Ευρ. Δικαστήριο: Δικαιώθηκαν οι «οροθετικές» του 2012
Ξάνθη: Σε χωματερή πεθαίνουν 600 σκυλιά!
Όλοι οι «τυχαίοι» άνθρωποι του προέδρου
 
εμφάνιση σχολίων