23 νησίδες του Αιγαίου κινδυνεύουν να καταστραφούν
Έκτακτες και πολύ σημαντικές εξελίξεις έχουν προκύψει στον αγώνα για τη διάσωση των νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ο κίνδυνος καταστροφής τους αυτή τη στιγμή είναι μεγάλος!DOCTV.GR
26 Οκτωβρίου 2023
Θυμάστε την αγαπημένη κ. Ρηνιώ στην νησίδα Κίναρος; Σε περίπτωση που το έργο γίνει η ζωή της κ. Ρηνιώς θα καταστραφεί και, αν και δε θέλει για κανένα λόγο να εγκαταλείψει το αγαπημένο της νησί, η ολοκληρωτική ισοπέδωσή του δε θα της αφήσει μάλλον άλλη επιλογή.
Στις 8/11/23 θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της εταιρείας "Κυκλαδικά Μελτέμια" κατά της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία απορρίφθηκε το 2021 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά εργοστάσια στις 14 νησίδες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί το έργο.
Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τις νησίδες είναι μεγάλος, γιατί σε περίπτωση που η προσφυγή/αίτηση ακύρωσης γίνει δεκτή, τότε ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που σημαίνει ότι προχωράει η επένδυση. Τι σχεδιάζεται ακριβώς:
– 104 ανεμογεννήτριες ύψους από 140 μέχρι 198 μέτρα
– 70 χιλιόμετρα νέο οδικό δίκτυο
– 14 μεγάλα λιμάνια
– 2.738.000 κυβικά μέτρα εκβραχισμών
– 14 ελικοδρόμια
– μόνιμος έντονος φωτισμός τη νύχτα
– πλήθος μικρότερων έργων (κτήρια, δεξαμενές κ.λπ.).
– 673 χιλιόμετρα καλωδίων μεταφοράς ρεύματος
Όλα αυτά αφορούν στο Aigaio Project, το μεγαλύτερο αιολικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, που σχεδιάζουν σε 14 ανέγγιχτες νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όλες ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000. Η κατασκευαστική περίοδος του έργου αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 1.100.000.000 Ευρώ! Μετά την πρώτη φάση κατασκευής σε 14 νησίδες, το έργο θα επεκταθεί σε άλλες 9, με το συνολικό αριθμό των κατεστραμμένων νησίδων να είναι συνολικά 23.
Πολλές από τις νησίδες αυτές αποτελούν αναγνωρισμένα τοπία φυσικού κάλλους, ενώ άλλες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή φιλοξενούν σπουδαίες αρχαιότητες. Επίσης, πέντε νησίδες είναι κατοικημένες από ανθρώπους, που θα εκδιωχθούν κακήν κακώς! Η Κίναρος και τα Λέβιθα μάλιστα κατοικούνται για πολλές γενιές! Στην Κίναρο βρίσκεται η γνωστή κ. Ρηνιώ Κατσοτούρχη και στα Λέβιθα η οικογένεια Καμπόσου!
Όσον αφορά την πανίδα, μόνο οι 14 νησίδες φιλοξενούν:
– Περισσότερα από 650 ζευγάρια Μαυροπετρίτη (άνω του 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού).
– Περισσότερα από 160 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου (άνω του 28% του ελληνικού πληθυσμού).
– Εκατοντάδες ζευγάρια Αρτέμη και Μύχου.
– Πολλές δεκάδες ζευγάρια Θαλασσοκόρακα.
– Τη Μεσογειακή Φώκια monachus monachus.
– Άλλα είδη που κατοικούν εκεί, όπως σπιζαετοί και ενδημικά ερπετά
– Σπάνια ενδημικά έντομα και φυτά
Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων διοργανώνει συνέλευση στις 26/10 στις 19:00 στον Κήπο του Ζαππείου δίπλα στο Γλυπτό "Μικρός Ψαράς"! Σημείο Συνέλευσης: εκεί
εμφάνιση σχολίων