0
1
σχόλια
330
λέξεις
CULTURE
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph και αφορά στην ποιοτική ανάγνωση διαχωρίζοντάς την από εύκολα μπεστ σέλερ και λυσάρια αυτό-βοήθειας
 
PRESS | UNSPLASH
28 Ιουνίου 2024
Η ανάγνωση κλασικών έργων λογοτεχνίας και ποίησης μπορεί να λειτουργήσει πιο θεραπευτικά για το νου από ό,τι τα βιβλία αυτο-βοήθειας, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.
 

Ιδιαίτερα η ανάγνωση έργων ποίησης φαίνεται ότι τονώνει σημαντικά τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου                   

Οι ειδικοί παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε εθελοντές που διάβαζαν έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ κι άλλων γνωστών κλασικών λογοτεχνών. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι όσο πιο απαιτητικά ήταν τα αναγνώσματα, τόσο πιο έντονη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι στην αναζωογόνησή του, στην τόνωση της προσοχής των αναγνωστών και στην καλλιέργεια της ικανότητας στοχασμού (μιας μάλλον ξεχασμένης ιδιότητας στη γρήγορη ηλεκτρονική εποχή μας).

Όσο πιο πλούσιο λεξιλόγιο, περίπλοκη σύνταξη και νοήματα συναντούσαν οι εθελοντές αναγνώστες, τόσο περισσότερο η ανάγνωση ενεργοποιούσε συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου τους, ο οποίος φαινόταν να «ανεβάζει ταχύτητα» προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του βιβλίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξάσκηση της προσοχής και της συγκέντρωσης του νου και, τελικά, η ικανότητα στοχασμού και αυτοπαρατήρησης είναι βοηθητική. Ιδιαίτερα η ανάγνωση έργων ποίησης φαίνεται ότι τονώνει σημαντικά τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με την λεγόμενη «αυτοβιογραφική μνήμη» βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να κάνει αναδρομές στο παρελθόν και να στοχαστεί ξανά για τις δικές του εμπειρίες υπό το φως των όσων διαβάζει.

«Η έρευνα δείχνει τη δύναμη της λογοτεχνίας να μεταβάλει τις νοητικές διαδρομές, να δημιουργεί νέες σκέψεις και διασυνδέσεις τόσο στους νέους, όσο και στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο καθηγητής Φίλιπ Ντέιβις.

Οι Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου, μια νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων σε ασθενείς με άνοια.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Γιατί η μουσική μάς δίνει χαρά
Τι πρέπει να ξέρουμε για την παχυσαρκία
ΕΡΕΥΝΑ: 5 τρόποι για να μην φθαρεί η μνήμη μας
εμφάνιση σχολίων