0
2
σχόλια
687
λέξεις
CULTURE
Το Μουσείο της Περγάμου θα παραμείνει κλειστό από τον Οκτώβριο λόγω εργασιών ανακαίνισης. Μάλιστα, ορισμένα τμήματα του μουσείου θα ανοίξουν ξανά το 2037
 
DOCTV.GR
3 Απριλίου 2023
Το Μουσείο της Περγάμου στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου δεν είναι μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας, αλλά έχει επίσης χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1999, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς του. Όμως, όπως ανακοινώθηκε, το μουσείο θα παραμείνει εντελώς κλειστό από τις 23 Οκτωβρίου 2023 και για 3,5 χρόνια, λόγω εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης.

Αρχικά, ορισμένα τμήματα του μουσείου επρόκειτο να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν πλέον αλλάξει. Ο λόγος για το πλήρες μακροχρόνιο κλείσιμο είναι ότι το ίδρυμα θέλει να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Και πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκα έργα, όπως δήλωσε ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στη Ραδιοφωνία του Βερολίνου (rbb): «Τα κύρια εκθέματα είναι ενσωματωμένα αρχιτεκτονήματα μεγάλης κλίμακας. Αν τα αφαιρέσεις, καταστρέφονται, οπότε πρέπει να είσαι απίστευτα προσεκτικός». Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αυτό το τμήμα έργων τέχνης θα εξοπλιστεί με αισθητήρες και θα προστατευτεί από τους κραδασμούς και την υγρασία.

«Πολύ κακή» η κατάσταση του κτηρίου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το νότιο τμήμα του κτηρίου «βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που επηρεάζει τη σταθερότητα του κτηρίου και την ασφάλεια των εκθεμάτων». Η σοβαρή διείσδυση της υγρασίας στη δομή εντείνει την οξεία ανάγκη αποκατάστασης. Πολλές άλλες ζημιές είχαν ήδη προκληθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά οι επισκευές τα επόμενα χρόνια ήταν «εντελώς ανεπαρκείς». Ο τεχνικός εξοπλισμός είναι επίσης απαρχαιωμένος.

Ο Βωμός της Περγάμου, το κεντρικό κομμάτι της συλλογής, θα εκτίθεται ξανά από την άνοιξη του 2027. Το τμήμα Α, το οποίο περιλαμβάνει τη βόρεια πτέρυγα και το κεντρικό τμήμα με τον βωμό, βρίσκεται ήδη υπό ανακαίνιση από το 2013. Ο Βωμός της Περγάμου χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε μέρος της κατοικίας των βασιλέων της Περγάμου, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μια πολιτιστική μητρόπολη στη Μικρά Ασία κατά το πρότυπο της αρχαίας Αθήνας.


Η μελλοντική προστασία του μουσείου. Το νότιο τμήμα του μουσείου, το κατασκευαστικό τμήμα Β, κλείνει στις 23 Οκτωβρίου και θα παραμείνει κλειστό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το τμήμα Α, δηλαδή μέχρι το 2037, συμπεριλαμβανομένης και της Πύλης της Ιστάρ, που επίσης αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Η Πύλη αποτελεί ανακατασκευή μιας από τις πύλες της πόλης της Βαβυλώνας και χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα Β', κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., στο σημερινό Ιράκ και είναι ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Γκρόσε-Ρόντε της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικοδομικών και Περιφερειακών Σχεδιασμών, ολόκληρο το συγκρότημα είναι «επιρρεπές σε ζημιές», γι’ αυτό και στόχος είναι με τα έργα της ανακαίνισης να γίνει το μουσείο ανθεκτικό στο μέλλον.

Το Νησί των Μουσείων - ένας μαγνήτης για τους επισκέπτες. Χτισμένο μεταξύ 1910 και 1930, το Μουσείο της Περγάμου αποτελεί το κυρίαρχο τμήμα του Νησιού των Μουσείων στην καρδιά του Βερολίνου, ενός συνόλου πέντε ιστορικών κτηρίων. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε, αποτελείται από το Μουσείο της Περγάμου, το Παλαιό Μουσείο, το Μουσείο Μπόντε, την Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, το Νέο Μουσείο με την περίφημη Νεφερτίτη, και την Πινακοθήκη James-Simon ως το πιο πρόσφατο κτήριο. Μόνο το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο περιλαμβάνει τη Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Μουσείο της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Παρά το κλείσιμο λόγω της ανάπλασης, 804.000 επισκέπτες ήρθαν το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.

Το πρώτο μέρος της ανακαίνισης έχει ήδη κοστίσει 489 εκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο τμήμα υπολογίζεται σε 722,4 εκατ. ευρώ. Μαζί με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για τους κινδύνους και τις αυξήσεις των τιμών, το συνολικό κόστος της ανακαίνισης του Μουσείου μπορεί να ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ολόκληρο το Νησί των Μουσείων πρόκειται να ανανεωθεί και να συνδεθεί υπογείως με έναν «αρχαιολογικό περίπατο». «Πρόκειται για μία εξαιρετική, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία βρίσκεται σε τρομερά εγκαταλελειμμένη κατάσταση και γι’ αυτό αξίζει να κοπιάσουμε», λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάρτσινγκερ.
Φίλιπ Γεντίκε

Via DW


Διαβάστε επίσης:
Η σημαντικότερη έκθεση Βερμέερ που έγινε ποτέ

2023: Τα νέα μουσεία του κόσμου
UNESCO: Καλεί με επίσημη απόφασή την Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα
 
εμφάνιση σχολίων