Η διαφορά των εισοδημάτων μεγαλώνει όπως και η διαφορά μορφωτικού επιπέδου μεταξύ μεσαίας-υψηλής τάξης
JILL INSLEY
13 Δεκεμβρίου 2011
Η μελέτη του Resolution Foundation (RF) έδειξε ότι οι πτυχιούχοι ήταν πιο πιθανό να δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται με τα χρόνια, ενώ οι απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου ήταν πιο πιθανό να δουν μειώσεις. Τη δεκαετία του 2000 μάλιστα, η διαφορά αυτή εντάθηκε, σε σχέση με αυτή του 1990.
Τη δεκαετία του 1990 οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να δουν τον μισθό τους να πέφτει, σε σχέση με τους πτυχιούχους. Οι απόφοιτοι γυμνασίου είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες και οι απόφοιτοι κατώτερων τεχνικών σχολών 60.5%. Εκείνοι χωρίς απολυτήριο, πλησίαζαν το 90% κινδύνου να πέσουν στην μισθολογική κλίμακα.
Τη δεκαετία του 2000 (πάντοτε σε σχέση με τους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών) οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών ανώτερου επιπέδου είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες για μειώσεις ενώ οι απόφοιτοι μέσων τεχνικών σχολών είχαν 67.5% και οι απόφοιτοι κατώτερων τεχνικών σχολών είχαν 95%. Όσοι είχαν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες για μειώσεις.
Το ερευνητικό ίδρυμα διαπίστωσε ότι σήμερα σε νοικοκυριά χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος λιγότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες έχουν ένα πτυχίο, σε αντίθεση με νοικοκυριά πιο αυξημένου εισοδήματος όπου πτυχίο κατέχουν οι δύο στους πέντε.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι αποθαρρυντικά για τους νέους που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές λόγω της αύξησης των διδάκτρων από αυτό το ακαδημαϊκό έτος, από τα 5,000 ευρώ (που ήταν το μέγιστο ως τώρα) σε 13,000.
Όπως έγραψε ένας επισκέπτης της ιστοσελίδας Τhe Student Room, ονόματι “xlovekillsx”: «Αποφάσισα να μην πάω στο πανεπιστήμιο εξαιτίας των διδάκτρων. Πιστεύω ότι μπορεί κανείς να φτάσει οπουδήποτε, απλά και μόνο με σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Με εξαίρεση ίσως το να γίνει γιατρός, όπου αναγκαστικά χρειάζεσαι πτυχίο. Δυστυχώς, πηγαίνω στο λύκειο και όταν όλοι περιγράφουν πόσο άγχος έχουν για την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο κι εγώ λέω ότι δε θα πάω, με κοιτάνε υποτιμητικά».
Σύμφωνα με την επισκέπτρια KJane «στο σχολείο μου, όσοι αποφάσισαν να μην πάνε στο πανεπιστήμιο κατά κάποιον τρόπο περιθωριοποιήθηκαν και όλη η προσοχή των καθηγητών φάνηκε να πέφτει πάνω στα παιδιά που θα πήγαιναν. Ένα κορίτσι που είχε στρωμένη δουλειά τελειώνοντας το τεχνικό σχολείο, έλεγε ότι διαρκώς την ρωτούσαν γιατί δε θέλει να πάρει πτυχίο. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν καλές δουλειές χωρίς να έχουν πτυχίο. Ο αδελφός μου είναι 22 ετών και βγάζει τριάντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο χωρίς να έχει πάει στο πανεπιστήμιο, ενώ η φιλενάδα του μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο και βρήκε την πρώτη της δουλειά, που δεν αποφέρει το ίδιο εισόδημα. Ένας τύπος, λίγα χρόνια μεγαλύτερος από μένα, έχει με τη σύντροφό του καταθέσεις αρκετές για να αγοράσει σπίτι, ενώ οι φίλοι του μόλις τώρα τελείωσαν το πανεπιστήμιο».
Μια έρευνα κοινωνικής κινητικότητας του RF έδειξε ότι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα είναι πιο πιθανό να αυξάνουν με την πάροδο του χρόνου το εισόδημά τους, ενώ εκείνοι με μικρότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να μείνουν στάσιμοι.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του RF Gavin Kelly: «Γνωρίζαμε με σαφήνεια ως τώρα ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την κοινωνική κινητικότητα. Το νέο είναι αλλού: καθώς όλο και περισσότεροι παίρνουν πτυχίο, αυτοί που δεν έχουν ανώτατη μόρφωση φαίνεται να βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες μειώσεις των εισοδημάτων τους. Αυτό είναι ανησυχητικό για την πλειονότητα των νοικοκυριών χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, στα οποία οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν πτυχίο».
Η έρευνα συνεχίζεται και εξετάζει τη σχέση του εισοδήματος με το φύλο, τη περιοχή κατοικίας, τον τύπο της εργασίας και τις περιόδους ανεργίας.
Η Jill Insley είναι επικεφαλής των Guardian Money και Observer Cash.
εμφάνιση σχολίων