Την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επικαλείται το Δημόσιο για να μην αποζημιώσει τον δημοσιογράφο Μ. Κυπραίο, για την αναπηρία που του προκάλεσαν τα ΜΑΤ το 2011
15 Ιουνίου του 2011. Ο φωτορεπόρτερ Μανώλης Κυπραίος χάνει την ακοή του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας στο κέντρο της Αθήνας, μετά από βόμβα κρότου λάμψης που εκτόξευσαν άνδρες των ΜΑΤ μέσα σε μία στοά. Πρώτα τον ξυλοκόπησαν άγρια, παρόλο που είχε επιδείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα.ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
30 Ιουνίου 2021
Έτος 2021. Εννέα χρόνια μετά, το Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών καταδικάζει τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον του και του απονέμει αποζημίωση. Όμως λίγες ημέρες αργότερα το Δημόσιο ασκεί έφεση στην οποία επικαλείται αναληθή στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του αλλά και την οικονομική κρίση, προκειμένου να μην τον αποζημιώσει.
Ο Κυπραίος έκανε έξι χρόνια να περπατήσει κανονικά και είναι πιστοποιημένα κατά 90% ανάπηρος. Είναι κωφός και από τα δύο αυτιά, αντιμετωπίζει μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου και πρόβλημα στη βάδιση, ενώ υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος. Με τη βοήθεια λογοθεραπευτών, νευρολόγων και ψυχιάτρων, έμαθε να ξεχωρίζει αμυδρά τους ήχους και να μιλά την νοηματική.
«Αγνόησαν αυτόπτες μάρτυρες. Και επειδή έχω κοχλιακό εμφύτευμα, θεωρούν ότι ακούω. Μπορώ να ακούσω μόνο ανθρώπινη φωνή υπό συνθήκες»
Σε συνέντευξή του στο tvxs, που έγινε γραπτώς λόγω του προβλήματος με την ακοή του, ο ίδιος αναφέρει σχετικά με την κατάστασή του και την έφεση του Δημοσίου: «Υπάρχουν γνωματεύσεις τριών καθηγητών πανεπιστήμιου ΩΡΛ. Τις αγνόησαν. Αγνόησαν αυτόπτες μάρτυρες. Και επειδή έχω κοχλιακό εμφύτευμα, θεωρούν ότι ακούω. Μπορώ να ακούσω μόνο ανθρώπινη φωνή υπό συνθήκες. Δεν ακούω μουσική, δεν αντέχω να μου μιλάνε πολλοί γιατί είναι θορυβώδες, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τηλεόραση και φυσικά πρέπει να βρίσκομαι σε περιβάλλον με πολύ φως για να μπορώ παράλληλα να κάνω και χειλιοανάγνωση».
Η έφεση που άσκησε το ελληνικό δημόσιο, λέει πως ο Κυπραίος έχει αποθεραπευτεί και έχει ανακτήσει την ακοή του, άρα είναι ικανός για εργασία, ενώ δεν έχει κάποια παραμόρφωση του που να δυσχεραίνει την κοινωνική του και προσωπική του ζωή. Επίσης επικαλείται την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να μην τον αποζημιώσει.
Πολιτεία και αστυνομία πηγαίνουν κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, για άλλη μια φορά. Και η δικαιολογία της πολιτείας περί κακής δημοσιονομικής κατάστασης, εμμέσως πλην σαφώς, διαψεύδει τα «αισιόδοξα σενάρια» για την γρήγορη οικονομική ανάκαμψη της χώρα.
εμφάνιση σχολίων