0
1
σχόλια
346
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Και φαντάσου ότι η Ισπανία σύμφωνα με τους δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας, κατατάσσεται μια θέση κάτω από τη Γαλλία στη διαφθορά...
 
PRESS | UNSPLASH
2 Ιουνίου 2021
Ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων δημιούργησε η Ισπανία. Η ύπαρξη του προγράμματος επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το μέγεθος της διαφθοράς είναι τέτοιο που έχει ενεργοποιήσει κάθε δύναμη και ιδέα για την αντιμετώπισή της.

Ο Άνγκελ Λουίζ Ορτέζ, πρώην δικαστής και σήμερα γενικός γραμματέας σωφρονιστικών ιδρυμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, μιλώντας στους New York Times για τη μάχη με τους καταχραστές δημόσιου χρήματος, επισημαίνει πως η χώρα έχει μια μακρά παράδοση απάτης και προδοσίας της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Στην πραγματικότητα, η Ισπανία δεν βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από άλλες χώρες της Ε.Ε., βάσει διεθνών ερευνών. Η Ισπανία, σύμφωνα με τους δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας, κατατάσσεται μια θέση κάτω από τη Γαλλία και μία θέση πάνω από την Ιταλία.

Πάνω από 2.000 εγκληματίες του «λευκού κολάρου» βρίσκονται στις ισπανικές φυλακές. Από αυτές τις φυλακές, στις 9 έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρωτοποριακό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο.

«Βαριά» ονόματα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Κατά τον Άνγκελ Λουιζ Ορτέζ, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πειστούν οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι ότι στην πραγματικότητα έχουν κάποιο πρόβλημα.

Εκτός από το να οδηγούν τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν το πρόβλημα μέσω ομαδικών θεραπειών, οι τρόφιμοι καλούνται να συμμετέχουν και σε συνεδρίες αποκατάστασης δικαιοσύνης, όπως τις έχουν ονομάσει, και οι οποίες προβλέπουν πως οι θύτες θα ζητήσουν συγχώρεση από τα θύματά τους.

Μετά από έρευνες που δεν είχαν διεξαχθεί ποτέ σχετικά με τους εγκληματίες του «Λευκού Κολάρου» αποκάλυψαν δύο κοινά χαρακτηριστικά στους εγκληματίες του «λευκού κολάρου»: Τον εγωκεντρισμό και τον ναρκισσισμό. Κάποιοι εξ αυτών αν και παραδέχονται τις πράξεις τους, τις δικαιολογούν εν μέρει αναφέροντας πως πλήρωναν αδρά και τους υπαλλήλους τους ή πως είναι σοβαροί παράγοντες με μεγάλο κύρος στην κοινωνία. Άλλοι λένε πως προσπάθησαν να καταβάλουν ένα μέρος της οικονομικής ζημιάς που προξένησαν, ενώ υποστηρίζουν πως έχουν ιδιαίτερες ικανότητές στις εργασιακές πρακτικές τους. «Πολλοί δικαιολογούνται λέγοντας πως δεν είναι τόσο εγκληματίες όσο είναι οι άλλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά μια φύλακας σε σωφρονιστικό ίδρυμα.


Διαβάστε επίσης: 
Η Ευρώπη των καταλήψεων
«Απόψε, εδώ, δεν θα με δείρει κανείς...»
εμφάνιση σχολίων