0
1
σχόλια
370
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο Τζεφ Μπέζος επέκτεινε κι άλλο την κολοσσιαία αυτοκρατορία του, κλέβοντας 125 δισ. από τους εργαζομένους του
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
4 Φεβρουαρίου 2021
Η Amazon ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα γραφείων της στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να κάνει προσλήψεις. Ποιός όμως θέλει να δουλέψει για τον κολοσσό, που ενώ εν μέσω πανδημίας ανακοίνωσε πως έχει τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών, επί δυόμιση χρόνια έκλεβε κανονικά τα φιλοδωρήματα των διανομέων της;

«Η Amazon επέκτεινε την επιχειρηματική της αυτοκρατορία εξαπατώντας τους εργαζομένους της. Συνολικά, έκλεψε σχεδόν το ένα τρίτο των φιλοδωρημάτων των οδηγών για να ενισχύσει το τζίρο της», αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόχιτ Τσόπρα, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της εταιρείας.

Το ποσό που υπολογίζεται πως έκλεψε η Amazon από τους διανομείς, ανέρχεται στα 125,56 δισ. δολάρια. Η εταιρία, μετά την αποκάλυψη και έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό, καλείται να καταβάλει στους διανομείς της 61,7 εκ. δολάρια.

Η εφημερίδα Το Ποντίκι αναφέρει πως η Amazon εγκαινίασε το σύστημα οικειοποίησης των φιλοδωρημάτων για να πληρώνεται ο βασικός μισθός των διανομέων το 2017, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, στις οποίες αρχικά απαντούσε πως οι οδηγοί λαμβάνουν τελικά το 100% των φιλοδωρημάτων τους, παρά το γεγονός ότι αυτά πήγαιναν για την πληρωμή του βασικού τους μισθού.
 

Η εταιρεία έκλεβε τα φιλοδωρήματα για να χρηματοδοτεί τα βασικά ωρομίσθια των οδηγών, που κυμαίνονταν από 18 ως 25 δολάρια την ώρα  

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίου, η Amazon προσέλαβε σημαντικό αριθμό διανομέων διαβεβαιώνοντάς τους πως θα είχαν μεγάλους μισθούς και σημαντικά φιλοδωρήματα. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έκλεβε τα φιλοδωρήματα για να χρηματοδοτεί τα βασικά ωρομίσθια των οδηγών, που κυμαίνονταν από 18 ως 25 δολάρια την ώρα.

Κάποια στιγμή οι οδηγοί αντιλήφθηκαν πως τα εισοδήματά τους μειώνονταν, κάνοντας μαζικά παράπονα. Σε αυτά,  η διοίκηση απαντούσε με ψεύτικα email όπου ισχυριζόταν ότι οι οδηγοί λάμβαναν κανονικά το 100% των φιλοδωρημάτων. Toν Αύγουστο του 2019, μόλις πληροφορήθηκε ότι είχε αρχίσει η έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, η εταιρεία εγκατέλειψε την πρακτική.

Αυτή δεν είναι η μοναδική εταιρία που ακολουθεί τέτοιες πρακτικές εξαπάτησης προκειμένου να αυξήσει τον τζίρο της, σε βάρος των εργαζομένων. Παρόμοιες πρακτικές χρησιμοποιούσαν και άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η DoorDash και η Insacart, τις οποίες σταμάτησαν μέσα στο 2019, χωρίς ποτέ να αποτελέσουν αντικείμενο.

Πηγές: Το Ποντίκι, BBC


Διαβάστε επίσης: Covid 19: 1 τρις δολάρια κέρδος για τους Κροίσους
εμφάνιση σχολίων