0
1
σχόλια
680
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Υπ. Εσωτερικών της Αγγλίας έχει επανειλημμένα δείξει την ανοιχτή της εχθρότητα απέναντι σε ομάδες διαμαρτυρίας. Η συντηρητική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα αλλαγή νομοθεσίας με σκοπό την κατάργηση των διαμαρτυριών
 
PRESS
30 Νοεμβρίου 2020
Η συντηρητική κυβέρνηση της Αγγλίας σχεδιάζει την αλλαγή της νομοθεσίας για τη δημόσια τάξη με σκοπό την κατάργηση των διαμαρτυριών. Το νέο νομοσχέδιο για την «Προστασία της Αστυνομίας και της Δημόσιας Τάξης» αναμένεται να συζητηθεί το 2021.

Τον Σεπτέμβριο, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ κατήγγειλε τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές Extinction Rebellion ως «οικολόγους σταυροφόρους που μετατρέπονται σε εγκληματίες». Αντίστοιχα κατηγόρησε και το κίνημα Black Lives Matter «ότι οι υποστηρικτές του επιδίδονται σε χουλιγκανισμούς και ληστείες». Η Πατέλ ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής επιθεωρητή της Αστυνομίας μια αξιολόγηση του «πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεται η αστυνομία τις διαδηλώσεις». Από την περίοδο διαβούλευσης της αξιολόγησης προέκυψε ότι μια «αποτελεσματική διαχείριση των διαμαρτυριών» φαίνεται να σημαίνει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις.
 

«Οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ποινικά αδικήματα είναι απλά μοχλοί στα χέρια του κράτους. Εξυπηρετούν τον αγώνα του για διατήρηση της τάξης και της επιβολής»  

Ωστόσο, οι πιέσεις για αλλαγές στη νομοθεσία προέρχονται κυρίως από τα ανώτερα στελέχη της αστυνομίας, παρά από την Υπουργό Εσωτερικών. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Αναπληρωτής Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Λόρενς Τέιλορ είπε: «Έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με ορισμένα αιτήματα που αφορούν τη νομοθεσία. Αυτό το έργο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο περιλαμβάνει σίγουρα την εξέταση του τι συνιστά σοβαρή διαταραχή και με ποιο τρόπο οι Ενότητες 12 και 14 του Νόμου περί Δημόσιας Τάξης μπορούν να ταυτιστούν. Η Netpol (Δίκτυο Ελέγχου της Αστυνομίας) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εκπληρώσει τις επιθυμίες της αστυνομίας για νέες εξουσίες.

Οι προτεινόμενες αλλαγές: Η Ενότητα 14 δίνει σε ανώτερο αξιωματούχο την εξουσία να επιβάλλει τους όρους διεξαγωγής των στατικών συναθροίσεων, όπως τον τόπο, τη διάρκεια και τον αριθμό συμμετεχόντων. Πρόθεση της τροποποίησης είναι η διεύρυνση των εξουσιών ώστε να μοιάζουν περισσότερο με εκείνες που εφαρμόζονται στις πορείες, οι οποίες επιτρέπουν στην αστυνομία να απαγορεύσει σε μια διαδήλωση να εισέλθει σε οποιονδήποτε συγκεκριμένο δημόσιο χώρο.

Επιπλέον η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τη διατύπωση του νόμου από «σοβαρή διαταραχή στη ζωή της κοινότητας» σε «σημαντική αναστάτωση». Τέτοια αλλαγή διευρύνει το πεδίο περιπτώσεων άσκησης των αστυνομικών εξουσιών. Ωστόσο η μείωση των προϋποθέσεων επιβολής περιορισμών δεν σημαίνει αυτόματα ότι η αστυνομία μπορεί να «ελέγχει» μια διαμαρτυρία. Κάτι τέτοιο επαφίεται αποκλειστικά στις διαθέσεις των διαδηλωτών και στο κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν αυτές τις απαγορεύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απλώς πιο πιθανό να δώσουν στην αστυνομία την ευκαιρία να ξεκινάει τις συλλήψεις χωρίς το επιχείρημα ότι μια διαμαρτυρία έγινε βίαιη.

Τρίτον, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισαγάγει νέα δεδομένα στην εξουσία των αστυνομικών να σταματούν και να ελέγχουν τους διαδηλωτές. Αρκεί μια αναδιατύπωση του νόμου όπου πλέον θα δικαιολογείται έλεγχος για υποψία «σημαντικής αναστάτωσης». Κάτι τέτοιο θα περιελάμβανε αναζητήσεις για αντικείμενα όπως κλειδαριές τύπου D ή εξοπλισμό αναρρίχησης. Κάτι τέτοιο σίγουρα ενθαρρύνει τους αστυνομικούς να ψάχνουν ακόμα και πολίτες που δεν σχετίζονται με μια συγκεκριμένη διαμαρτυρία.

Το δικαίωμα διαμαρτυρίας χρειάζεται προστασία: Οι προτεινόμενες αλλαγές διέρρευσαν στα συμπαθητικά ΜΜΕ τον Οκτώβριο του 2019 μετά τις διαμαρτυρίες των Extinction Rebellion στο Λονδίνο. Οργανώσεις ακτιβιστών κατέστησαν πρόσφατα σαφές ότι η δυνατότητα των ανθρώπων να βγαίνουν συλλογικά στους δρόμους σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική δεν χρειάζεται διαχείριση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν χρειάζεται προστασία.

Η Υπουργός Εσωτερικών έχει επανειλημμένα δείξει την ανοιχτή της εχθρότητα απέναντι σε ομάδες διαμαρτυρίας. Ακόμη και πριν την εφαρμογή των νέων κανονισμών, η αστυνομία χρησιμοποιεί τις μικρές παραβατικές συμπεριφορές για να στοχοποιεί διαδηλώσεις ως «μη ειρηνικές». Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιθετικότερες πρακτικές και να δικαιολογήσουν περισσότερη επιτήρηση στους διαδηλωτές.

Όπως είπε ο δικηγόρος Μάικ Σβάρτς πέρυσι, «οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ποινικά αδικήματα είναι απλά μοχλοί στα χέρια του κράτους. Εξυπηρετούν τον αγώνα του για διατήρηση της τάξης και της επιβολής».

Γι΄αυτό η Netpol υποστηρίζει επί του παρόντος ισχυρότερες προστασίες και έναν Χάρτη Δικαιωμάτων για τις Συναθροίσεις. Ενόψει της δρακόντειας πολιτικής καταστολής, χρειαζόμαστε μια σαφή υπενθύμιση ότι η αστυνομία εξακολουθεί να έχει νομική υποχρέωση να διαφυλάσσει τα δικαιώματά μας.

Πηγή: freedomnews


Διαβάστε επίσης:
«Νόμος και Τάξη», αυταρχισμός και συνταγματική εκτροπή
Ε.Έ.: Κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας με πρόσχημα τον ιό
Η μισή Βρετανία ελέγχεται από το 1% του πληθυσμού
εμφάνιση σχολίων