0
6
σχόλια
668
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι δομές ψυχικής υγείας θυμίζουν πεμπτοκοσμική χωματερή. Οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν ακόμα ταμπού, όμως ένας ασθενής βρήκε το κουράγιο και φωτογράφησε το Ψ.Ν.Α
 
DOCTV.GR
17 Ιουνίου 2020
Ο τομέας της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, παραμένει έτη φωτός πίσω από την εποχή μας, με δομές ψυχικής υγείας να στερούνται τα βασικά, ακόμα και το χαρτί υγείας, υποβαθμίζοντας όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και την προσωπικότητα των ασθενών. Οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν ακόμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, ενώ ο στιγματισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις κατά των ατόμων που πάσχουν, δημιουργούν περεταίρω εμπόδια στο να σπάσει αυτή η αλυσίδα. Εξαιτίας του ταμπού, πολλοί δεν μιλούν για τις άθλιες συνθήκες των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, όπου άνθρωποι νοσηλεύονται μέσα σε βρωμιά, σε συνθήκες το λιγότερο απάνθρωπες. Ευτυχώς μερικοί τολμούν. Η Μάρω Ζήνα δημοσιεύει στην σελίδα της τη φωτογραφική μαρτυρία ενός ανθρώπου που είχε τη δύναμη, όσο ανάρρωνε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, να απαθανατίσει την κατάσταση και να τη μοιραστεί, ώστε κάποτε επιτέλους να αλλάξουν τα πράγματα. Στην ανάρτησή της, αναφέρει τα εξής:

«ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ιούνιος 2020, Ελλάδα.
Η Ψυχική Υγεία στη χώρα μας παραμένει στο μεσαίωνα. Είναι προφανές ότι η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ασθενείς και συγγενείς (όσοι λίγοι επισκέπτονται κι αν...), πολύ δύσκολα θα δημοσιοποιήσουν την κατάσταση που βιώνουν. Δυστυχώς για τους πολιτικούς της χώρας, έπεσαν στην περίπτωση.


Χίλια μπράβο σε αυτόν τον άνθρωπο που είχε την ενσυναίσθηση και τη δύναμη, ακόμα κι όσο ανάρρωνε, να σκεφτεί εκείνους που θα παραμείνουν πίσω για μήνες ή και χειρότερα και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πάρουμε δημόσια απαντήσεις και δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα επιτέλους θα μάθει να σέβεται τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Γιατί όπως θα διαβάσετε παρακάτω ότι έλεγε ο κύριος Οικονόμου το 2017 για τις συνθήκες που αφορούσαν σε άλλο νοσοκομείο, «υποβαθμίζουν και μειώνουν την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου».

Ούτε σαπούνι στην τουαλέτα. Ούτε χαρτί υγείας. Ούτε αντισηπτικό. Μαξιλαροθήκες, αν τύχει. Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο, βλέπετε τις φωτογραφίες.

Μάσκες δε φορούσαν, δε ξέρω τι λένε οι οδηγίες για αυτό. Ούτε από τους επισκέπτες ζητείται να φορέσουν μάσκα. Επομένως δε βρισκόμαστε μάλλον εν μέσω πανδημίας, επιδημίας ή ό,τι άλλο. Γιατί οι ασθενείς δεν προαυλίζονται, ειδικά σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται μέσα στο πράσινο; Είναι απορίας άξιο γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρχει εσωτερική περίφραξη, ώστε να μη χρειάζεται «συνοδεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας», που στο δελτίο τύπου με ημερομηνία 10/04/2020 αναφέρουν ότι θα προυαλίζουν τους ασθενείς. Ουδέποτε συνέβη αυτό. Κανένας προαυλισμός.

Ας μας εξηγήσει κάποιος αν αυτές είναι συνθήκες ώστε να καλυτερεύσει η υγεία κι η κατάσταση ενός ασθενή. Τι ακριβώς λέμε δηλαδή σε αυτή τη χώρα σε αυτούς τους συμπολίτες μας; Έλα μωρέ τώρα, αφού λες και καταλαβαίνει αυτός άμα είναι διαλυμένο το κτίριο; Ντροπή. Μήπως έχουμε την εντύπωση ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται δεν επηρεάζει την ψυχική τους υγεία αρνητικά; Εδώ το σπίτι μας αν δεν είναι περιποιημένο επηρεάζει τη ψυχική υγεία του καθενός.

Πού είναι ο κύριος Κικίλιας; Ο κύριος Μητσοτάκης; Ο κύριος Τσίπρας; Ο κύριος Ξανθός, υπουργός υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης και σημερινός τομεάρχης υγείας του κόμματος; Πού είναι ο τομεάρχης υγείας της προηγούμενης αντιπολίτευσης κύριος Βασίλης Οικονόμου, που τον Ιανουάριο του 2017 δήλωνε τα παρακάτω: «Από την πλευρά της η ΝΔ, μέσω του τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η περιγραφή του κ. Φαλτσέτου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκαλεί σοκ και αγανάκτηση. «Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα, υποβαθμίζουν και μειώνουν την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Βεβαίως, για τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων και τους ασθενείς, μόνο πρωτόγνωρη δεν είναι η εικόνα που περιγράφει ο δικαστής στην επιστολή του.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθημερινά, δίνουν το δικό τους αγώνα για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο επίπεδο παροχής υγείας. Η Κυβέρνηση ας σταματήσει να κάνει "διαπλανητικά" σχέδια και ας προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα, για την οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη». Σιωπή.


Διαβάστε επίσης: Δωρεάν ψυχοθεραπεία σε όλη την Ελλάδα
εμφάνιση σχολίων