0
1
σχόλια
762
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Είτε αφορά στον ιό, είτε στην υγεία την ευημερία των πολιτών, είτε στην καταπολέμηση του ρατσισμού, η ολιστική πολιτική προσέγγιση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Μαΐου 2020
Πολιτική με γνώμονα τον άνθρωπο. Η Ζακίντα Άρνερν είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών. Στις εκλογές του 2017, αναδείχθηκε η νεαρότερη –τρίτη– γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Νέας Ζηλανδίας ως ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος. Η κυβέρνησή της επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην κρίση στέγασης, την παιδική φτώχεια, την οικολογία και την κοινωνική ανισότητα.

«Ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ζωές με νόημα, ισορροπία και σκοπό». Με αυτό το μότο, η κυβέρνηση της Άρντερν παρουσίασε το 2019 τον πρώτο «προϋπολογισμό ευημερίας» του κόσμου, προβλέποντας 1.1 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης πρόνοια για την παιδική φτώχεια, την  στέγης και την οικογενειακή βία. «Η πολιτική έχει να κάνει με προτεραιότητες. Έχετε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό και πρέπει να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε την ανάγκη για ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φροντίδα των ανθρώπων και του περιβάλλοντος μας. Αυτός ο προϋπολογισμός δείχνει ότι είναι δυνατόν να γίνουν όλα τα παραπάνω».
 

Η Νέα Ζηλανδία ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με πολλούς να λένε πως «τσάκισε την καμπύλη»  

Τον Ιανουάριο του 2019, όταν ένας 28χρονος ακροδεξιός εισέβαλε στα δύο τεμένη, δολοφονώντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους, η νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγγειλε την άμεση αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και κάλεσε τους πολίτες να παραδώσουν οικειοθελώς τα όπλα τους καταβάλλοντάς τους αποζημίωση.  Μάλιστα επέκρινε ευγενικά τον Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίστηκε πως δεν αποτελεί «διαδεδομένη» απειλή η ιδεολογία για την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Όταν της τηλεφώνησε και τη ρώτησε τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να συνδράμουν, απάντησε αποστομωτικά: «Να εκφράζουν «συμπόνια και αγάπη για όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες». Ως απάντηση στην πράξη, η πρωθυπουργός αύξησε και τον ετήσιο αριθμό προσφύγων που υποδέχεται η χώρα της.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με πολλούς να λένε πως «τσάκισε την καμπύλη». Η πρωθυπουργός της χώρας Ζακίντα Άρντερ απάντησε στην πανδημία κλείνοντας τα σύνορα από τις 20 Μαρτίου και βάζοντας τη χώρα σε lockdown από τις 25 Μαρτίου. Η χώρα σημείωσε μείωση στα κρούσματα λίγες ημέρες αργότερα, με μαζικά τεστ, εντοπισμό θετικών κρουσμάτων και απομόνωση των ανθρώπων που νόσησαν. Σήμερα μετρά κάτω από 20 θανάτους και λιγότερα από 1.500 κρούσματα στη χώρα, ενώ ήδη 400.000 άνθρωποι επέστρεψαν στη δουλειά τους. Επίσης, άνοιξαν μπαρ και εστιατόρια, για take away υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες μπορούν να πάνε για ψάρεμα ή σέρφινγκ. Λειτουργεί  ξανά το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια, ενώ κάποιοι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία. Σε ισχύ παραμάνει η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων ενώ τα εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν σύντομα.
 

Το υπουργικό της συμβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεσμεύοντας να φέρει στο μηδέν τις εκπομπές μέχρι το 2050  

Η Άρντερν, ανακοίνωσε ότι η ίδια και τα μέλη της κυβέρνησής της αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού. Η ίδια λαμβάνει ετησίως περίπου 260.000 ευρώ. «Αυτό από μόνο του δεν θα αλλάξει τη γενική κατάσταση των οικονομικών. Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες επιπτώσεις σε πολλούς Νεοζηλανδούς» αναφέρει.

Εδώ και λίγο καιρό, η Νέα Ζηλανδία παίρνει τις αποφάσεις της με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεσμεύοντας να φέρει στο μηδέν τις εκπομπές μέχρι το 2050, ενώ η κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεσμεύτηκε για τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2028.

Στις 17 Οκτωβρίου 2020, η Άρντερν κέρδισε τη δεύτερη θητεία της ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Η νίκη της ήταν σαρωτική και εξασφάλισε το Εργατικό Κόμμα τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη Νέα Ζηλανδία. 

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η Άρντερν (ποσοστό 49,0%) σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και να φέρει τη μεταμόρφωση τη χώρας που υποσχέθηκε στους πολίτες, αλλά δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει την πρώτη της θητεία καθώς μοιραζόταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα.


Διαβάστε επίσης:
Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών
Η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και κόρη ομόφυλου ζευγαριού
Οι γυναίκες στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στην Ε.Έ.
Ορίστε τι άλλαξε εκεί που κυβερνούν οι γυναίκες
εμφάνιση σχολίων