Με τροπολογία η κυβέρνηση προχωρά η κυβέρνηση στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας στον Δήμο Αθηναίων, η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση Εθνικού Κήπου και Λόφου Φιλοπάππου
Η ανώνυμη εταιρεία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο», θεσπίστηκε με νόμο που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν στη Βουλή. Το διοικητικό της συμβούλιο θα ορίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Η εταιρεία θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Αρχικά θα αναλάβει τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου (που είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος), όμως στο μέλλον να μπορεί να αναλάβει και την διαχείριση και άλλων χώρων. Επίσης θα λαμβάνει αμοιβή για την διαχείριση, από τον Δήμο Αθηναίων, θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, να αναθέτει έργα διαχείρισης και να μισθώνει εκτάσεις ενώ θα παίρνει πόρους από τον δήμο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χορηγίες και άλλες πηγές.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Απριλίου 2020
«Σας φαίνεται φυσιολογικό ο Εθνικός Κήπος να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία; Στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Δήμο Αθηναίων φαίνεται λογικό. Με τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.”. Η διοίκηση Μπακογιάννη συνεχίζει να μην έχει σε προτεραιότητα την προστασία και την ανάπτυξη χώρων πρασίνου στην Αθήνα. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει τους δύο εμβληματικούς αυτούς χώρους ως ένα πεδίο εμπορευματοποίησης, σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας πρασίνου» λέει ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος. «Το γεγονός ότι οι δημοτικές παρατάξεις πληροφορηθήκαμε τον εν λόγω σχεδιασμό από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, είναι απογοητευτικό για την ποιότητα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των Αθηναίων. Κυβέρνηση και Δήμος μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι κάτοικοι θα υπερασπιστούν με αγώνες τους ελεύθερους χώρους. Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι για πούλημα».
«Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών σε ανώνυμες εταιρείες που θα δρουν μόνο με τον κανόνα της ιδιωτικής οικονομίας»
Αντίθετοι στη δημιουργία της Α.Ε. είναι και εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλοπάππου. Με ανοικτή επιστολή τους, 68 εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών επισημαίνουν πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με μόνο με τον κανόνα της ιδιωτικής οικονομίας». Παράλληλα, εξ αρχής σχολιάστηκε το γεγονός ότι την τροπολογία δεν συνυπέγραφε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αν και αφορά χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.Ο Παύλος Γερουλάνος άσκησε κριτική επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όπως η πρόβλεψη να μην μεταβιβάζονται οι μετοχές. Για ιδιωτικοποίηση των χώρων πρασίνου και για ελεύθερους χώρους που περνούν σε χέρια ιδιωτών, μίλησαν και ο Νίκος Σοφιανός από την Λαϊκή Συσπείρωση, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ντίνα Ρέππα από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.
Για τις κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης, ο Δήμαρχος Αθηναίων. Κ. Μπακογιάννης, απαντά στην αντιπολίτευση ότι δεν περνάει η κυριότητά του Εθνικού Κήπου ή του Φιλοπάππου σε αυτή την εταιρεία και λέει ότι «στόχος του νέου φορέα είναι να γίνουν έργα αξιοποίησης του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου με πιο ευέλικτο τρόπο που δεν θα κολλά στις αγκυλώσεις του δημοσίου».
Διαβάστε επίσης:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ο Κήπος ο Εθνικός
Το Πεδίον της λύπης
εμφάνιση σχολίων