0
1
σχόλια
330
λέξεις
CULTURE
«Έχουν αφαιρεθεί με τη βία από άλλους λαούς» σύμφωνα με το κορυφαίο δικηγορικό γραφείο του Geoffrey Robertson, QC
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
11 Νοεμβρίου 2019
Το Βρετανικό Μουσείο περιλαμβάνει στις εκθέσεις του «κλεμμένη πολιτιστική ιδιοκτησία» και αρχαιότητες που αποκτήθηκαν μέσω αρπαγής, σύμφωνα με το κορυφαίο δικηγορικό γραφείο του Geoffrey Robertson, QC, που αγωνίζεται για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στις χώρες από τις οποίες αφαιρέθηκαν.

Ο Geoffrey Robertson, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη διοίκηση του μουσείου και κάνει λόγο για «κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά» και «ξεναγήσεις στο μουσείο που είναι γεμάτο αντικείμενα τα οποία έχουν αφαιρεθεί από άλλους λαούς με τη βία».

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους αποδέκτες κλεμμένης ιδιοκτησίας παγκοσμίως και ένα μεγάλο μέρος των λαφύρων δεν εκτίθενται καν στο κοινό» υποστηρίζει ο Robertson, καλώντας τη διοίκηση να επιστρέψει τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφαιρέθηκαν από τις χώρες που βρίσκονταν υπό βρετανική κατοχή στο παρελθόν.
 

Το Μουσείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του λόρδου Έλγιν ερευνήθηκαν εκτενώς και βρέθηκαν εντελώς νόμιμες  

Επίσης μιλά και για τα Ελγίνεια μάρμαρα, δηλώνοντας πως το Βρετανικό Μουσείο «θα πρέπει να ξεπλύνει τα χέρια του από το αίμα και να επιστρέψει τα μάρμαρα» ενώ κατηγορεί το μουσείο πως λέει «μια σειρά από προσεκτικά κατασκευασμένα ψέματα και μισές αλήθειες» για το πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα «σώζονται» ή «διασώθηκαν» από τον Λόρδο Elgin, ο οποίος «τα απέκτησε νόμιμα».

Υποστηρίζοντας την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών με βάση τις αρχές του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Robertson λέει πως «Δεν μπορούμε να διορθώσουμε ιστορικά λάθη - αλλά δεν μπορούμε πλέον να επωφελούμαστε αναίσχυντα από αυτά. Οι πολιτικοί μπορεί να ζητήσουν ειλικρινή συγνώμη για τα εγκλήματα των πρώην αυτοκρατοριών τους, αλλά ο μόνος τρόπος αποκατάστασης, είναι να επιστρέψουν τα λάφυρα των λεηλασιών».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου παραδέχτηκε ότι πράγματι γίνεται μια περιήγηση «κλεμμένων έργων», αλλά από εξωτερικό οδηγό και όχι άνθρωπο του Μουσείου, ενώ πρόσθεσε ότι «Οι δραστηριότητες του λόρδου Έλγιν ερευνήθηκαν εκτενώς από μια επιτροπή του κοινοβουλίου το 1816 και βρέθηκαν εντελώς νόμιμες».


Διαβάστε επίσης:
Nat Geo: Πως κλάπηκαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Μπορούμε να σας δανείσουμε τα Μάρμαρα
VIDEO: O Stephen Fry για τα μάρμαρα
εμφάνιση σχολίων