Η Ιρλανδία κατά της κλιματική αλλαγής. Το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε πως τώρα πρέπει να δράσει για το μέλλον του πλανήτη
Η Ιρλανδία γίνεται η δεύτερη χώρα που το κοινοβούλιό της κηρύττει «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τροποποίηση σε κοινοβουλευτική έκθεση ώστε να να ζητηθεί από το κοινοβούλιο «να εξετάσει πώς η ιρλανδική κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την απάντηση στο πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας».ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
4 Ιουνίου 2019
Η τροποποίηση εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία, με τη στήριξη όλων των κομμάτων. Κύριος στόχος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας είναι ως το 2050 να πετύχει μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 80% σε σχέση με το 1990.
Η απόφαση του ιρλανδικού κοινοβουλίου ήρθε λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη απόφαση της βρετανικής βουλής, η οποία πρώτη κήρυξε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από αίτημα των Εργατικών και μετά τις σημαντικές κινητοποιήσεις του κινήματος Extinction Revellion.
«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν ληφθούν μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει» λέει ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Eamon Ryan στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Η είδηση πάντως έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από την 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg η οποία έχει πρωτοστατεί με το δικό της τρόπο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού κάθε Παρασκευή, την βρίσκει κανείς σταθερά έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της να διαμαρτύρεται μέχρι οι ηγέτες να ευθυγραμμιστούν με τη συμφωνία του Παρισιού. «Καταπληκτικά νέα από την Ιρλανδία!» έγραψε στο Twitter της. Ποιος θα ακολουθήσει;».
Διαβάστε επίσης:
Η 15χρονη ακτιβίστρια που προτάθηκε για Νόμπελ
Το πράσινο κύμα της Ευρώπης
Η 24χρονη που σώζει τον Αμαζόνιο
εμφάνιση σχολίων