0
2
σχόλια
593
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι κάτοικοι της Αλάσκα βλέπουν ήδη με γυμνό μάτι τις αλλαγές και τη διάβρωση. Οι επιστήμονες χτυπάνε καμπανάκια και καμπάνες…
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Νοεμβρίου 2017
Μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αντίκτυπος του φαινομένου της «απόψυξης» του υπεδάφους που τώρα γίνεται ποικοιλοτρόπως ορατός στην Αλάσκα, θα έχει παγκόσμιες συνέπειες. Σχεδόν το 90% της Αλάσκας καλύπτεται από permafrost. Το permafrost είναι το μέρος του υπεδάφους το οποίο είναι μόνιμα παγωμένο. Οποιοδήποτε υλικό παραμένει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου επί δύο τουλάχιστον χρόνια χαρακτηρίζεται ως Permafrost.

Όσο εντείνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη τόσο η διαδικασία απόψυξης επεκτείνεται. Ως αποτέλεσμα το υπέδαφος γίνεται όλο και πιο ασταθές ενώ η «απόψυξη» αυτή απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες οργανικού άνθρακα που παραμένει εγκλωβισμένος επί χιλιετίες στον πάγο. Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει ακόμα περισσότερο την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διαδικασία της απόψυξης του παγετού θα μπορούσε να συμβάλλει έως 1.7 βαθμούς Φαρενάιτ στην υπερθέρμανση της Γης τους επόμενους αιώνες, ανεξάρτητα από το τί κάνει η κοινωνία για να μειώσει τις εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες δραστηριότητες.
 

Οι κάτοικοι της πολιτείας της Αλάσκα παρατηρούν διάβρωση στις υποδομών, στις εθνικές οδούς, στις γραμμές υδροδότησης εξαιτίας του υπεδάφους


Οι αλλαγές είναι ήδη εμφανείς αφού η Αλάσκα βλέπει με γυμνό μάτι τα αποτελέσματα. Οι κάτοικοι της πολιτείας παρατηρούν τη διάβρωση να επηρεάζει τις υποδομές τους. Οι εθνικές οδοί θέλουν συχνότερα συντήρηση αφού με ασταθές υπέδαφος τείνουν να καταρρέουν. Στην ακτή της βορειοδυτικής Αλάσκα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τις γραμμές παροχής νερού και τους αγωγούς αποχέτευσης. Οι αγωγοί αυτοί βρίσκονται στο επίπεδο του permafrost και ακριβώς «επειδή το υπέδαφος μετατοπίζεται, οι σπασμένοι σωλήνες και οι διαρροές, είναι πλέον συχνό φαινόμενο» λέει ο William Schnabel, διευθυντής του Water & Environmental Research Center στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Η περιοχή θα μπορούσε να χάσει ένα μεγάλο μέρος του permafrost ως τα μέσα του αιώνα. Αυτό θα έχει συνέπειες τόσο τοπικά, για τα ζώα και τους ανθρώπους που ζουν εδώ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο καθηγητής Γεωφυσικής Vladimir Romanovsky, επικεφαλής στο Permafrost Laboratory του Γεωφυσικού Ινστ. του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, τονίζει πως σε αγροτικές περιοχές που δεν διαθέτουν χρήματα για αποκατάσταση και εξαρτώνται από το νερό, η απόψυξη αυτή σημαίνει και άμεαη απειλή για την επιβίωση τους. Εάν π.χ. η επιβίωση ενός χωριού εξαρτάται από μια λίμνη, τότε αυτό, και πολλές ανάλογες κοινότητες, θα υποχρεωθούν σε μετεγκατάσταση. Αυτό δεν είναι απλώς μια υπόθεση. Σύμφωνα με έρευνα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, χωριά όπως η κοινότητα Kivalina θα αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Το κόστος υπολογίζεται σε 200 εκατομ. δολάρια ανά κοινότητα 300 ατόμων και κανείς δεν εγγυάται πως η μετεγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή που δεν θα αντιμετωπίσει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. «Και το κράτος δεν θέλει να πληρώσει για κάτι που εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να πληρώσει ξανά» εξηγεί ο Romanovsky που υπολογίζει ότι απειλούνται άμεσα περίπου 70 χωριά.
 

Αν αποψυχθεί η Αλάσκα θα απελευθερωθεί μια τεράστια ποσότητα οργανικού άνθρακα που παραμένει εγκλωβισμένος υπέδαφος εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη Γη


Υπάρχει πληθώρα εικασιών μεταξύ των επιστημόνων για το πότε το permafrost της Αλάσκας θα ξεπαγώσει. Θεωρητικά η απόψυξη του παγετού θα έπαιρνε χιλιετίες, «μα η φύση δεν είναι τόσο σταθερή όσο σκέφτονται οι άνθρωποι» λέει ο Romanovsky και τονίζει πως εάν η μέση θερμοκρασία ανέβει παγκοσμίως κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το 90% της ενδοχώρας της Αλάσκα, θα αποψυχθεί. Αυτό θα απελευθερώσει μια τεράστια ποσότητα οργανικού άνθρακα που παραμένει εγκλωβισμένος στο παγωμένο υπέδαφος εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όχι μόνο για την Αλάσκα, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.
 
εμφάνιση σχολίων