0
2
σχόλια
525
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ακόμα και στις κορυφαίες βιώσιμες πόλεις του κόσμου. ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με την μοναξιά. Τι προτείνει το πρότυπο Βανκούβερ;
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Δεκεμβρίου 2018
Έχει αξιολογηθεί εδώ και καιρό ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου. Αλλά πέρα από την εκπληκτική θέα στον ορίζοντα και τους ωκεανούς του, το Βανκούβερ εδώ και χρόνια παλεύει με κάτι που σπάνια εμφανίζεται σε λίστες παγκόσμιας κατάταξης: τη μοναξιά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένας στους τέσσερις κατοίκους του Βανκούβερ έχει βρεθεί με κάποιο τρόπο στην κοινωνική απομόνωση  και η πόλη έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος. Οι ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται σε μια σειρά ερευνών που πραγματοποιούνται από το Ίδρυμα Βανκούβερ, μια ομάδα της κοινότητας που ζήτησε από 275 φιλανθρωπικές οργανώσεις και από περισσότερους από 100 ηγέτες της κοινότητας σε όλο το Βανκούβερ να μετρήσουν και να ζυγίσουν τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Λίγοι επισήμαναν τη φτώχεια ή την έλλειψη στέγης. Αντ 'αυτού, μίλησαν λεπτομερώς για μια αυξανόμενη αίσθηση της απομόνωσης μεταξύ των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η αντίληψη αυτή επιβεβαιώθηκε το επόμενο έτος σε μια έρευνα με περίπου 3.800 κατοίκους. Σχεδόν το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνθηκε μοναξιά κατά καιρούς, ενώ ένας στους τρεις είπε ότι ήταν δύσκολο να κάνει νέους φίλους στην πόλη. Ένας άνθρωπος εκμυστηρεύτηκε ότι από τότε που μετακόμισε στο Βανκούβερ πριν από επτά χρόνια για δουλειά, δεν του ζήτησε ποτέ, κανείς, να πάνε έξω μαζί για μια μπύρα. Εκείνοι που ανέφεραν πως ένιωθαν περισσότερη μοναξιά ήταν μεταξύ των ηλικιών 24 και 34.


«Τα ευρήματα σόκαραν πολλούς στο Βανκούβερ, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο» λέει η Lydia Kemedy, επικεφαλής του Vancouver Foundation και επισημαίνει στον Guardian πως η μοναξιά βλάπτει την υγεία περισσότερο από όσο να συνειδητοποιούμε, όμως ακόμα και ελάχιστη κοινωνικοποίηση, μπορεί να αντιστρέψει αυτή την επιβάρυνση.

«Η μοναξιά βλάπτει την υγεία περισσότερο από όσο να συνειδητοποιούμε, όμως ακόμα και ελάχιστη κοινωνικοποίηση, μπορεί να αντιστρέψει αυτή την επιβάρυνση»          

«Η μοναξιά και η σχέση της με προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι την κατάθλιψη, έγιναν ξαφνικά το κύριο θέμα συζήτησης σε ολόκληρη την πόλη. Ακόμα και κάτι απλό, όπως το να ενταχθούμε σε ένα club ή εργαστήριο με τακτικές συναντήσεις, είναι τόσο καλό για την υγεία μας, όπως η διακοπή συνήθεια του καπνίσματος τριών πακέτων τσιγάρων την ημέρα».

Για να χτυπήσουν τη μοναξιά, οι κάτοικοι του Βανκούβερ δραστηριοποιήθηκαν. Δράσεις όπως το Say Hello -το οποίο καλεί τους κατοίκους να φορούν ειδικά αυτοκόλλητα ή κουμπιά ώστε να αυτοπροσδιορίζονται ως πρόθυμοι για συζήτηση- στήθηκε σε μια πολυσύχναστη καφετέρια στα ανατολικά της πόλης. «Η αντιμετώπιση της μοναξιάς όμως, θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι τα φυλλάδια και οι κονκάρδες. Δεν είχαμε αρκετή δημοσιότητα» λέει o David Beattie, εμπνευστής της δράσης. Έτσι σήμερα δημοσιεύει ένα online περιοδικό που επικεντρώνεται στη γειτονιά, προσφέροντάς την συλλογικότητα και την άμεση πρόσβαση που έλειπε το την αρχική ιδέα.

Η ειδική ομάδα Engaged City, συνεχίζει ακάθεκτη από το 2012 να ενώνει τους κατοίκους του Βανκούβερ και να καλλιεργεί τη σύνδεση των ανθρώπων. Η ομάδα διοργανώνει δράσεις αλληλεπίδρασης στο Δημαρχείο και ενεργοποιεί τις κοινότητες σε επίπεδο γειτονιάς, ώστε όποιος έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία, να μη μένει μόνος. Αλληλεγγύη.


Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Η σύγχρονη μοναξιά
εμφάνιση σχολίων