Γερμανική ομάδα οργανώνει συγκατοίκηση πολιτών με πρόσφυγες. Κατακλύζεται από προτάσεις για παρόμοια εγχειρήματα απ΄όλη την Ε.Ε.
DOC TV
4 Σεπτεμβρίου 2015
Γερμανική ομάδα που φέρνει σε επαφή πολίτες που θέλουν να μοιραστούν τα σπίτια τους με πρόσφυγες λέει πως έχει κατακλυστεί από προσφορές αλληλεγγύης με σχέδια για παρόμοια συστήματα υποστήριξης προσφύγων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον Guardian η ομάδα «Καλώς ήρθατε Πρόσφυγες» με έδρα στο Βερολίνο, η οποία έχει ονομαστεί και Airbnb για πρόσφυγες, έχει βοηθήσει ανθρώπους που δραπέτευσαν από χώρες όπως: Αφγανιστάν, Μάλι, Νιγηρία, Πακιστάν, Σομαλία και Συρία.
Περίπου 800 Γερμανοί έχουν γραφτεί στο σχετικό site ενώ 26 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ιδιωτικά σπίτια προς το παρόν. Δυο από τους ιδρυτές, ο Τζόνας Κακόσκι και η Mareike Geiling ζουν με το 39χρονο Μπακάρι, έναν πρόσφυγα από το Μάλι, τον οποίο βοηθούν με μαθήματα Γερμανικών όσο περιμένει για την άδεια εργασίας.
Εκπρόσωπος είπε πως η αυξανόμενη επιτυχία του project έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος και για παρόμοια εγχειρήματα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Αγγλία, με ένα παρεμφερές πρόγραμμα να λειτουργεί ήδη στην Αυστρία.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες Ισλανδοί προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν Σύρους στα σπίτια τους με ανοιχτό γράμμα στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική κρίση.
Ανάμεσα σε εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο site υπάρχουν σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων, ξυλουργοί και αρκετοί μαθητές, καλύπτοντας ένα ηλικιακό εύρος από 21 έως 65. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που ζούν με συγκατοίκους αλλά προσφορές έχουν έρθει και από παντρεμένα ζευγάρια και ανύπαντρες μητέρες.
Ο δάσκαλος Τζόν Σμίτ μοιράζεται το διαμέρισμά του στη Κονσταντζα με έναν Ιρακινό πρόσφυγα, με τον οποίο τον τοποθέτησε το site από τον Νοέμβριο του 2014. «O Άζαντ μου μιλάει συνεχώς για την πατρίδα του και μπορεί να μου εξηγήσει με απλά λόγια το γενικό πλαίσιο της παρούσας κατάστασης. Έχω ήδη μάθει πολλά από αυτόν και απολαμβάνω να ακούω τις ιστορίες του.»
Η φιλοξενία ενός πρόσφυγα δε σημαίνει πως χάνεις το ενοίκιο του δωματίου, λένε από το «Πρόσφυγες καλως ήρθατε». Στο 1/3 των περιπτώσεων το κόστος καλύπτεται ή από το εργατικό κέντρο ή από την πρόνοια, και το 1/4 των ενοικίων πληρώνεται από μικρό-χορηγίες στο site.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από την προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν» μας είπε η ομάδα την περασμένη Τρίτη. Τώρα λαμβάνουμε προτάσεις από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης Κάποιοι έχουν αρχίσει να παίρνουν πρόσφυγες σπίτι στους με δική τους πρωτοβουλία, ακόμα και πολιτικοί. Ο Μαρτιν Πατζελτ, ένας βουλευτής από το κόμμα της Ανγκελα Μερκελ, το CDU, φιλοξένησε προσωρινά δυο προσφυγές από την Ερυθραία στο σπίτι του στο Βρανδεμβούργο. Ο Πάτζελτ είπε πως έχουν επικοινωνήσει μαζί του πολλοί Γερμανοί πολίτες που θέλουν να προσφέρουν στο σπίτι τους επίσης αλλά έχει δεχτεί και πολλές απειλές. «Δεν ζήτησα πρόσφυγες στην ζωή μου αλλά ήρθαν. Και δέχτηκα την πρόκληση» είπε στην εφημερίδα EU Observer.
Την Τρίτη η αστυνομία του Μονάχου ζήτησε από το κοινό να σταματήσει να φέρνει δώρα στους πρόσφυγες ανακοινώνοντας στο τουίτερ ότι έχουν κατακλυστεί από τον αριθμό των προσφορών που άφησαν οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και βρεφικών πανών.
εμφάνιση σχολίων