0
1
σχόλια
330
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Στις τοπικές εκλογές, Ισπανία και Βαρκελώνη ψήφισαν «όχι» στη λιτότητα. Η ακτιβίστρια ενάντια στη φτώχεια Ada Colau εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Μαΐου 2015
«Είναι η νίκη του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ», είπε η Ada Colau, η ακτιβίστρια και ιδρύτρια του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμένων ακινήτων, η οποία κέρδισε τη δημαρχία της Βαρκελώνης με τον συνασπισμό Barcelona En Comú.

Η Colau κατόρθωσε να φτιάξει ένα λαϊκό κίνημα αποτελούμενο από πολλά αριστερά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Podemos, της Aυτονομιστικής αριστεράς της Καταλονίας, (Verdes), της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), της Πρωτοβουλίας για τους Πράσινους της Καταλονίας (Iniciativa por Cataluña) αλλά και πολλά μικρά κινήματα πολιτών.

Το En Comú κέρδισε ουσιαστικά όταν υποσχέθηκε να επιστρέψει τη λήψη αποφάσεων στα χέρια των πολιτών, παρουσιάζοντας μια πρόταση νόμου-λαϊκής πρωτοβουλίας, πράγμα που σημαίνει ότι με συγκέντρωση υπογραφών, το ισπανικό Σύνταγμα επιτρέπει την κατάθεση προτάσεων νόμου από μη βουλευτές στην ισπανική βουλή. Μια πρόταση νόμου που καταθέτει το En Comú είναι να σταματήσει τις εξώσεις, να αυξήσει τη δημόσια στέγαση αλλά και να αναδιανείμει τον πλούτο της πόλης.

Στη Μαδρίτη το πολιτικό τοπίο αλλάζει επίσης, με την 71χρονη πρώην δικαστική λειτουργό Μανουέλα Κάρμενα, των Podemos, να είναι η νέα δήμαρχος με ποσοστό 99,7%. Με τις γενικές εκλογές να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, οι τοπικές εκλογές της Κυριακής σε 13 περιοχές και πάνω από 8.100 δήμους δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου των Ισπανών έχει αλλάξει. Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφές: οι πολίτες ψηφίζουν για τον τερματισμό της κυριαρχίας των δύο κομμάτων που χαρακτήρισαν την ισπανική πολιτική από τον θάνατο του Φράνκο κι έπειτα, για το τέλος της λιτότητας, της ανεργίας και των εξώσεων.

Το συντηρητικό κυβερνόν Λαϊκό Κόμμα Partido Popular του Μαριάνο Ραχόι και οι Σοσιαλιστές (αξιωματική αντιπολίτευση) υποχώρησαν σε σχέση με τα ποσοστά τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2011, κατά 13 μονάδες στο σύνολό τους. Τα ποσοστά τους πήγαν κυρίως στην Αριστερά και στα νέα κόμματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, με μεγαλύτερο κερδισμένο το κόμμα των Podemos, το οποίο κατάφερε να πάρει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας.
 
εμφάνιση σχολίων