Η Ελλάδα κατρακυλά στη λίστα της Παγκόσμιας Ευτυχίας. Όμως η έκθεση αποκαλύπτει πως δεν δυστυχούμε μόνο εξαιτίας της οικονομίας
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Απριλίου 2015
Η έκθεση καλύπτει 158 χώρες, με τους ερωτηθέντες να βαθμολογούν τα επίπεδα της ευτυχίας τους σε μια κλίμακα από το 0 ώς το 10, εξετάζοντας έξι βασικές παραμέτρους: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την κοινωνική στήριξη, την ελευθερία, την απουσία διαφθοράς και τη γενναιοδωρία. Η Ελλάδα έρχεται 102η στη λίστα με 4,857 μονάδες -βαθμολογία χαμηλότερη του παγκόσμιου μέσου όρου 5,1. Το 2010, η χώρα μας κατείχε την 70ή θέση, με 5,435 μονάδες. Τις διετίες 2005-2007 και 2012-2014 η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλη χώρα στη λίστα της ευτυχίας.
«Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί άμεσα από τις οικονομικές συνέπειες», σημειώνει η έκθεση και οι συντάκτες της λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατάρρευση των κοινωνικών θεσμών και στη διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Τις υποθέσεις αυτές στηρίζει και το γεγονός πως χώρες που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση, όπως η Ιρλανδία και η Ισλανδία, δεν έδειξαν σημαντική υποχώρηση στα επίπεδα ευτυχίας.
Για να χωρέσει η ευτυχία στην παγκόσμια ατζέντα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει σοβαρά την έκθεση και να συνυπολογίσει πως ούτε η ευτυχία, ούτε και η δυστυχία γράφονται αποκλειστικά με οικονομικούς όρους, αλλά είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων που τείνουμε να παραβλέπουμε.
Οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες είναι:
1. Ελβετία
2. Ισλανδία
3. Δανία
4. Νορβηγία
5. Καναδάς
6. Φινλανδία
7. Ολλανδία
8. Σουηδία
9. Νέα Ζηλανδία
10. Αυστραλία
Οι δέκα πιο δυστυχισμένες χώρες είναι:
1. Τόγκο
2. Μπουρούντι
3. Συρία
4. Μπενίν
5. Ρουάντα
6. Αβγανιστάν
7. Μπουρκίνα Φάσο
8. Ακτή Ελεφαντοστού
9. Γουινέα
10. Τσαντ
εμφάνιση σχολίων