Σε μια εποχή που η ψυχική υγεία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, η ζήτηση για θεραπεία ξεπερνά κατά πολύ τη διαθεσιμότητα ειδικών. Σύμφωνα με τους The New York Times, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ψυχικής υγείας, προσφέροντας λύσεις σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακή θεραπεία.
Ερευνητές από το Dartmouth College ανέπτυξαν το Therabot, ένα chatbot που λειτουργεί ως ψηφιακός θεραπευτής. Σκοπός του δεν είναι να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για τα εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Διαβάστε επίσης: O αιώνας της απομόνωσης
Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ζουν σε περιοχές με ανεπαρκή αριθμό ψυχολόγων και ψυχιάτρων, αναγκάζοντας πολλούς είτε να περιμένουν μήνες για να εξυπηρετηθούν είτε να μην αναζητήσουν βοήθεια καθόλου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Therabot προσφέρει συνεδρίες θεραπείας 24/7, χωρίς αναμονή.
Ωστόσο, η εξέλιξη του Therabot δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Οι πρώτες εκδόσεις του chatbot παρουσίασαν επικίνδυνα λάθη, όπως εκφράσεις απόγνωσης και αυτοκτονικές τάσεις. Αυτό ανέδειξε την ανάγκη για ποιοτικά δεδομένα εκπαίδευσης. Αφού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακατάλληλα δεδομένα από online ομάδες υποστήριξης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιο ελεγχόμενο σύνολο δεδομένων.
Tο Therabot προσφέρει συνεδρίες θεραπείας 24/7, χωρίς αναμονή.
Η πρώτη κλινική δοκιμή του Therabot, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine–AI, έδειξε θετικά αποτελέσματα, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Πολλοί χρηστές ανέφεραν ότι ένιωθαν πως το Therabot πραγματικά «νοιάζεται», αναπτύσσοντας συναισθηματική σύνδεση με το bot.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη αυστηρών ελέγχων. Οι δημιουργοί του Therabot προβλέπουν δύο βασικές κατευθύνσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η πρώτη αφορά την άμεση πρόσβαση από το κοινό, όπου το bot θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένες περιοχές ή σε άτομα που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να συμβουλευτούν έναν παραδοσιακό θεραπευτή.
Το δεύτερο σενάριο επικεντρώνεται στην υποστήριξη των θεραπευτών, χρησιμοποιώντας το Therabot ως έναν ενδιάμεσο υποστηρικτικό μηχανισμό μεταξύ των συνεδριών, προσφέροντας συνεχιζόμενη υποστήριξη στους θεραπευόμενους και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Διαβάστε επίσης: Kodokushi ή φυλακή: Η μοναξιά της Ιαπωνίας
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν