0
13
σχόλια
391
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία. Ένας νομαδικός πολιτισμός που με τη βοήθεια των ταράνδων επιβίωσε για 100 χρόνια, κινδυνεύει να εξαφανιστεί

DOC TV
31 Ιανουαρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Η φυλή εκτροφέων ταράνδων που ονομάζεται Νένετς και είναι γνωστή και με την ονομασία Samoyeds, είναι ο ιθαγενής πληθυσμός της βόρειας αρκτικής Ρωσίας. Ζουν σε όλη την χερσόνησο Γιαμάλ για περισσότερο από μια χιλιετία, σε θερμοκρασίες από -50° έως +35° C. Στην ετήσια τους μετανάστευση διανύουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, με τα 48 από αυτά να είναι μέσα στα παγωμένα νερά του ποταμού Ob.

«Αν δεν φας κρέας και αν δεν πιεις αίμα, θα πεθάνεις», λένε οι ίδιοι και η ζωή τους δεν έχει χώρο για δεύτερη σκέψη σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα επιβίωσης, η οποία επιτυγχάνεται με το κυνήγι και τη βοσκή ταράνδων. Χρησιμοποιώντας τους τάρανδους ως ζώα για τα έλκηθρα, οι Νένετς μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις. Οι σκύλοι Samoyed, που βοηθούν τα κοπάδια ταράνδων με τα έλκηθρά τους, πρώτα χρησιμοποιήθηκαν από τη φυλή και πολύ αργότερα από τους Ευρωπαίους εξερευνητές.

Οι Νένετς έχουν ένα σαμανιστικό και ανιμαλιστικό σύστημα πεποιθήσεων που υπογραμμίζει τον σεβασμό στη γη και στους πόρους της. Στην κοινωνική τους δομή έχουν και σαμάνο, ο οποίος στη γλώσσα τους ονομάζεται Tadibya.

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, ο πολιτισμός τους υπέστη αλλαγές λόγω της σοβιετικής πολιτικής κολεκτιβοποίησης. Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησε να αναγκάσει τους νομάδες να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία. Έτσι πολλοί εγκαταστάθηκαν στα χωριά και τα παιδιά τους εκπαιδεύτηκαν σε οικοτροφεία. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δεκαετία του 1970 και η επέκταση των υποδομών στη χερσόνησο, επηρέασαν κι άλλο τον τρόπο ζωής τους. Πολλοί ξέχασαν τη μητρική τους γλώσσα και αφομοιώθηκαν.


Όταν μιλούν μεταξύ τους, οι Νένετς επικοινωνούν με μια φιννοουγγρική γλώσσα. Ωστόσο, κάθε Νένετ κάτω των 50 ετών μιλά άπταιστα ρωσικά, από την ύστερη περίοδο του Στάλιν και μετά, όταν όλα τα παιδιά γράφτηκαν στα σοβιετικά σχολεία-οικοτροφεία. Στην αρχή οι οικογένειες αντιστάθηκαν σε αυτή την πολιτική, αλλά σήμερα τα οικοτροφεία έχουν γίνει μέρος του τυπικού κύκλου ζωής των Νένετς και οι γονείς στηρίζουν τις ευκαιρίες που παρέχει η εκπαίδευση.

Κανένας από τους λαούς της Αρκτικής που γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν έχει επιβιώσει για τόσο μεγάλο διάστημα. Σήμερα, περισσότεροι από 10.000 νομάδες βόσκουν παραπάνω από 300.000 ταράνδους στην τούνδρα της Αρκτικής.

Οι φωτογραφίες είναι από το λεύκωμα Before they pass away, του Jimmy Nelson.

εμφάνιση σχολίων