«Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει».
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Οκτωβρίου 2013
Το οικογενειακό του περιβάλλον είναι ιδιαίτερα προοδευτικό. Ο πατέρας του τον παροτρύνει να κάνει φιλίες με παιδιά όλων των τάξεων. Το σπίτι των Γκεβάρα είναι ανοιχτό σε όλους. Η οικογενειακή βιβλιοθήκη τροφοδοτεί την περιέργεια και το μυαλό του με κείμενα των Βερν, Θερβάντες, Νερούδα, Φρόυντ, Μαρξ κ.ά. Παρά το μόνιμο άσθμα, ο Ερνέστο συμμετέχει διαρκώς σε ομαδικά αθλήματα.
Το 1947 γράφεται στην ιατρική σχολή του Μπουένος Άιρες. Δουλεύει σε νοσοκομείο, στα δημοτικά σφαγεία και στη δημοτική βιβλιοθήκη.
Το 1951, ο Γκεβάρα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στη Λατινική Αμερική. Μετά από εφτά μήνες στο δρόμο, γυρνάει στο Μπουένος Άιρες και ολοκληρώνει τις σπουδές του, αλλά δεν κάνει την πρακτική του. Ξαναφεύγει. Στην Κόστα Ρίκα γνωρίζει τους πρώτους κουβανούς αντάρτες ενάντια στον δικτάτορα Μπατίστα. Ερωτεύεται την εξόριστη περουβιανή Χίλντα Γκαντέα Ακόστα, που τον φέρνει σε επαφή με έναν ευρύ κύκλο εξόριστων και αριστερών διανοουμένων.
Το 1955 αποκτάει παιδί με τη Χίλντα, ενώ δουλεύει ως φωτογράφος. Την ίδια χρονιά συναντάται με τον Φιντέλ Κάστρο και δέχεται την πρόταση να συμμετέχει στον αντάρτικο αγώνα. Οι αντάρτες του βγάζουν το παρατσούκλι «Τσε».
Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, 82 αντάρτες μπαρκάρουν στο Gramma και φτάνουν στις κουβανικές ακτές στις 2 Δεκεμβρίου. Στις 21 Αυγούστου 1957, αρχίζει η εισβολή στο υπόλοιπο νησί. Ο τακτικός στρατός παραδίδεται, 25 μήνες μετά την απόβαση στις κουβανικές ακτές.
Η νέα κουβανική κυβέρνηση, που δημιουργείται από τους Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος, κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, καθιερώνοντας δωρεάν σύστημα υγείας, αλλά και ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που μέχρι τότε έμεναν αναλφάβητα.
Οι πολιτικές/οικονομικές διαφορές του με τον Κάστρο πιθανότατα συνέβαλαν στην απόφαση του Τσε να εγκαταλείψει την Κούβα, με σκοπό να μεταφέρει την επανάσταση σε όλο τον κόσμο. Ο Γκεβάρα ήταν αντίθετος στην αντιγραφή του σοβιετικού οικονομικού μοντέλου της «οικονομικής αυτοδιαχείρισης» και υπερασπιζόταν το συγκεντρωτισμό στον τομέα της βιομηχανίας.
Τελικά εγκαθίσταται στη Βολιβία, για να οργανώσει τον πυρήνα του αντάρτικου στρατού. O Τσε Γκεβάρα και οι αντάρτες του δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν τους βολιβιανούς αγρότες με το μέρος τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βολιβίας επίσης δεν τον στηρίζει. Οι ΗΠΑ ενισχύουν το βολιβιανό στρατό. Η προσπάθειά του να φέρει την επανάσταση στη Βολιβία αποτυγχάνει.
Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών του Τσε Γκεβάρα περικυκλώνεται. Ο Γκεβάρα συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στον οικισμό Λα Ιγκέρα.
Στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο αιχμάλωτος Γκεβάρα πυροβολείται θανάσιμα από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού, Μάριο Τεράν. Στην Κούβα, ο Κάστρο κρατά επιφυλακτική στάση στην είδηση του θανάτου του. Στις 15 Οκτωβρίου, μετά από την εμφάνιση φωτογραφικών αποδείξεων, αποδέχεται το γεγονός.
Ανάμεσα στα υπάρχοντα του Τσε Γκεβάρα, βρέθηκε και το ημερολόγιό του, με πολλές λεπτομέρειες της στρατηγικής του. Τυπώθηκε το 1968 στην Κούβα. Η διανομή του έγινε δωρεάν και συγχρόνως δημοσιεύτηκε και σε πολλά έντυπα ανά τον κόσμο.
εμφάνιση σχολίων