«Δεν έχουμε πισίνες και ομπρέλες σε παραλίες, δεν έχουμε κάδους σε δημόσιους χώρους και αυτό καθιστά το νησί μας τελείως διαφορετικό όσον αφορά την τουριστική προσέγγιση και τον τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε τους επισκέπτες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένας αυθεντικός τρόπος διακοπών». Στο μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού που έχουν αναπτύξει οι Λειψοί αναφέρθηκε μιλώντας στην Ναυτεμπορική, ο δήμαρχος του νησιού, Φώτης Μάγγος.
Υδατική αυτονομία, όχι οργανωμένες παραλίες
Σε ό,τι αφορά την υδατική αυτονομία του νησιού, επεσήμανε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης στα θέματα του περιβάλλοντος. «Δεν είναι μόνο το νερό, είναι και η διαχείριση των αποβλήτων, είναι η ανάγκη για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και το νερό είναι ίσως ο πιο βασικός πυλώνας».
Όταν εξελέγη δήμαρχος ο κ. Μάγγος προ 10 ετών, τέθηκε σε λειτουργία μονάδα αφαλάτωσης. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τελευταία 7 χρόνια το νησί να έχει υδατική αυτονομία στο 100%, παρέχοντας πόσιμο και ποιοτικό νερό».
Το δίκτυο επεκτείνεται κατά 8 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι και τα σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έξω από τον οικισμό του νησιού, θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό νερό. Επίσης μέσω ενός συστήματος τηλεμετρίας, θα εκμηδενιστούν οι διαρροές και θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή οι δεξαμενές και η ποιότητα του νερού, το οποίο παράλληλα θα χλωριώνεται.
«Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου με 800 κατοίκους, θα ανοίγει τη βρύση και θα πίνει νερό, κάτι που είναι σπάνιο φαινόμενο. Είναι ένα στοίχημα προσωπικό»
Διαβάστε επίσης:
Δήμαρχος Σαντορίνης: «Όταν λέμε stop εννοούμε ούτε μία νέα κλίνη»
Ελληνικά νησιά χωρίς νερό
Κυκλάδες: Υφαρπαγή νερού και γης
Ήχοι και γεωγραφία στις Κυκλάδες
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν