0
1
σχόλια
496
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Ζήτησα να κηρυχθεί η Σαντορίνη κορεσμένη από το 2012». Αλλεπάλληλες οι εκκλήσεις του δημάρχου Σαντορίνης Ν. Ζώρζου, ο οποίος επανεκλέχτηκε στις δημοτικές εκλογές του 2023
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | UNSPLASH
25 Ιουνίου 2024
«Δικαιούμαι να αιτούμαι από την Πολιτεία για το συμφέρον του τόπου, τη Σαντορίνη. Η πολιτεία πρέπει να στρέψει τα μάτια της στη Σαντορίνη, Δίνει αρκετά έσοδα στο κράτος και έχω κάθε δικαίωμα να αιτούμαι για το συμφέρον του τόπου», φωνάζει ο Δήμαρχος Θήρας.

Πυκνότητα ανάλογη της Αττικής: «Ζήτησα να κηρυχθεί η Σαντορίνη κορεσμένη από το 2012 για να ληφθούν μέτρα, ώστε να μπορεί ο κόσμος που την επισκέπτεται να την απολαμβάνει. Έχουν γίνει 3 μελέτες για την πίεση που δέχεται το νησί. Μία από αυτές έγινε από το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού  του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο Γ. Σπιλάνης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην μελέτη που κατέθεσε το 2017, έλεγε πως έχουμε πυκνότητα κατοίκων ανάλογη με την Αττική στην έκταση του νομού. Η δόμηση έχει ενώσει τους οικισμούς, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε να είναι στη Σαντορίνη τονίζοντας ότι στην αυτοδιοίκηση δεν έχουν την αρμοδιότητα να βάλουν φρένο στην ανοικοδόμηση»

«Από το 2012 ως το 2019 η κατανάλωση νερού διπλασιάστηκε. Το 2023 αυξήθηκε κατά 22%»          

Για το νερό και την ενέργεια: «Από το 2012 ως το 2019 η κατανάλωση του νερού διπλασιάστηκε. Από το 2019 στο 2022 αυξήθηκε κατά 18%, από το 2022 στο 2023 κατά 22%. Η αφαλάτωση η οποία υπολογίζαμε ότι θα μας καλύψει για 15 χρόνια, τελικά έφθασε για 5 χρόνια. Η κατανάλωση ενέργειας στο νησί έφθασε από 32,5 MW στην αιχμή της σεζόν το 2019 στα 59 MW πέρυσι και φέτος θα ξεπεράσει τα 65 MW. Στην Οία, όπου συνεχίζουν να γίνονται τουριστικές επενδύσεις, τον Απρίλιο είχαμε αύξηση επισκεπτών κατά 31% σε σχέση με πέρυσι και τον Μάιο κατά 28%. Το σοβαρότερο ζήτημα όμως είναι η υπερδόμηση, κι αυτό γιατί προκαλείται ανήκεστος βλάβη, το τοπίο δεν αποκαθίσταται».
 
Για νέες υποδομές και δρόμους:  «Ακούω κάποιους να λένε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές. Δηλαδή οι υποδομές θα υποκαταστήσουν το τοπίο που χάθηκε; Με το 20% του νησιού χτισμένο, θα ανοίξουμε νέους δρόμους; Οποιαδήποτε παρέμβαση κι αν γίνει, απλά θα βελτιώσει λίγο τις συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει το κίνητρο για την περαιτέρω μεγέθυνση του τουρισμού στο νησί. Σε λίγο ο τόπος μας δεν θα είναι βιώσιμος. Αν το κράτος συνεχίσει να αρνείται να βάλει φρένο στην οικοδόμηση, στις αδειοδοτήσεις τουριστικών μονάδων, η Σαντορίνη θα καταστραφεί».

«Με το 20% του νησιού χτισμένο, θα ανοίξουμε νέους δρόμους;»           

Για το δημόσιο και τους κατοίκους: «Πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και δικό μου είναι να σταματήσει εδώ η δόμηση. Ο ιδιωτικός τομέας προχωρά πολύ πιο γρήγορα από τον δημόσιο. Οι δημοτικές υποδομές, ρεύμα, νερό, και οι υπόλοιπες υποδομές, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, θα υπολείπονται πάντα για να εξυπηρετήσουν το διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό κύμα. Στα τουριστικά νησιά ξεχνούμε ότι μένουν και οι μόνιμοι κάτοικοι».


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα στην κορυφή του υπερτουρισμού

«Ελληνικά νησιά χωρίς νερό»
Σέριφος: Yπόσκαφο resort με τελεφερίκ εντός Natura!
εμφάνιση σχολίων