0
1
σχόλια
1299
λέξεις
CULTURE
Το μυστηριακό στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής μέσα από το μουσικό καλειδοσκόπιο της Λένας Πλάτωνος φέρνουν τα «Παραδοξιακά» στη Στέγη, για δύο παραστάσεις
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
22 Φεβρουαρίου 2024
Όχι παραδοσιακά, αλλά «παραδοξιακά» λέει το πρόγραμμα, περιγράφοντας την επιστροφή της Πλάτωνος στη Στέγη, με το νέο μουσικό εγχείρημά της που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Τα «Παραδοξιακά« θα παρουσιαστούν για δύο βραδιές, στις 1 και 2 Μαρτίου 2024, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης,

Σε όσους δεν γνωρίζουν την Πλάτωνος, μπορούμε να πούμε επιγραμματικά πως είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Για τους θαυμαστές της είναι πολλά περισσότερα. Οι συναυλίες της έχουν τόσο μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, που θα δείτε τους φανατικούς της να βουρκώνουν ακόμα και όταν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια «εμφανής» αφορμή.

Λενοπλατωνικά από το Βερολίνο μέχρι την Ιαπωνία: Έχει αποθεωθεί από το Ηρώδειο μέχρι τη Στέγη ενώ θα την ακούσεις από τα Boiler Room μέχρι το Radio Alhara της Παλαιστίνης, κι από το Βερολίνο μέχρι την Ιαπωνία. Στο μουσικό της μονοπάτι συναντάς από τον Χατζιδάκι μέχρι τον Κωνσταντίνο Βήτα. Έχει μελοποιήσει Καρυωτάκη, Ντίκινσον και Καβάφη. Η πειραματική εκδοχή της μουσικής της έχει κυκλοφορήσει από το label 99 chants του David August μέχρι το remixes ep των Red Axes. Θα διαβάσεις γι΄ αυτήν από το DOC TV μέχρι το Resident Advisor.

Παραδοξιακό Καλειδοσκόπιο: Φέτος, η Λένα και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια μέσα από το δικό τους μουσικό καλειδοσκόπιο. Είκοσι τραγούδια και βάλε, από όλα τα μήκη της χώρας που θα ακουστούν με τον «παραδοξιακό» ήχο τους. Το μυστηριακό στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής από όλη την Ελλάδα συναντιέται με τα συνθεσάιζερ: το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Θράκης, τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης, η αδυσώπητη κρητική φωνή. Επί σκηνής η Λένα Πλάτωνος και ο Stergio T θα βρίσκονται μαζί με τέσσερις ερμηνευτές, τέσσερις σολίστ παραδοσιακών οργάνων.

Οι ίδιοι λένε για αυτό το αισθησιακό ταξίδι: «Η προσέγγιση παραδοσιακών τραγουδιών και η διασκευή τους ήταν μια ιδέα που εδώ και αρκετό καιρό μας απασχολούσε και ψάχναμε τρόπους για να πραγματοποιηθεί. Σκεφτόμασταν πως υπάρχουν τόσο όμορφα τραγούδια συνυφασμένα με την ιστορία και την παράδοσή μας, τα οποία θα έπαιρναν νέα πνοή με ένα διαφορετικό άγγιγμα, με έναν διαφορετικό ήχο. Είναι ένας άλλος κόσμος, που εμπεριέχει τόση κρυμμένη ενέργεια, πανέμορφες μελωδίες, ποικιλία ρυθμών, λυρισμό, ηρωικές αλλά και τραγικές φιγούρες, ένας κόσμος ο οποίος ήταν ικανός να μας εμπνεύσει να ετοιμάσουμε τα τραγούδια με μια αισθητική που τα πάει σε άλλα μονοπάτια... Οι άνθρωποι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση αγκάλιασαν την ιδέα αυτή και μας υποστήριξαν, ώστε να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ υπό τις καταλληλότερες συνθήκες. Ανυπομονούμε να σας τα παρουσιάσουμε επί σκηνής στις 1 και 2 Μαρτίου, παρέα με τους σπουδαίους συνεργάτες μας».

Ένα μουσικό χρονολόγιο για την Λένα Πλάτωνος     

1976 - Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Βερολίνο, επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά τη συνεργασία της με το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, διευθυντής του οποίου ήταν τότε ο Μάνος Χατζιδάκις.

1977 - Στις 19 Δεκεμβρίου μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της αξεπέραστης ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη». Λιγότερο από δυόμισι χρόνια μετά, συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου 1980, θα πέσει η αυλαία αυτού του μοναδικού εγχειρήματος και της dream team του: Μαριανίνα Κριεζή, Νίκος Κυπουργός και Λένα Πλάτωνος, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι.

1981 - Σε συνεργασία με τη Μαριανίνα Κριεζή, τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον πρώην τραγουδιστή των Apocalypsis, Γιάννη Παλαμίδα, η Λένα Πλάτωνος κάνει το προσωπικό δισκογραφικό της ντεμπούτο με το άλμπουμ «Σαμποτάζ». «Θα το έβαζα μαζί με τη μουσική των Emerson, Lake & Palmer ή των Barclay James Harvest. Κάπου εκεί θα το κατέτασσα. Ήχος δηλαδή που έχει σχέση με μια κλασική τεχνοτροπία, αλλά με πολλά συνθεσάιζερ» θα έλεγε πολλά χρόνια αργότερα η Σαβίνα Γιαννάτου.

1982 - Αν και ηχογραφήθηκε πρωτύτερα, ο δίσκος «Καρυωτάκης: 13 τραγούδια» κυκλοφορεί από τη θρυλική εταιρεία Lyra έναν χρόνο μετά το «Σαμποτάζ». Μελοποιεί η Πλάτωνος, ερμηνεύει η Γιαννάτου.

1984 - Το επόμενο άλμπουμ της Λένας Πλάτωνος, «Μάσκες Ηλίου», βρίσκεται στα ράφια των δισκοπωλείων. Η χρήση των synths είναι ακόμα πιο έντονη, ενώ για κάποιους είναι ο καλύτερός της δίσκος.

1985 - Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν κορυφαίο δίσκο της το αριστουργηματικό και δεόντως πειραματικό «Γκάλοπ». Ένα άλμπουμ που, εκτός όλων των άλλων, αποτέλεσε την αφορμή για να γνωριστεί η δημιουργός του με τον Κωνσταντίνο Βήτα: «Με τον Κώστα γνωριζόμαστε από την εποχή του “Γκάλοπ”. Και είναι αλήθεια ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Εγώ αισθάνομαι κάπως σαν πνευματική του μητέρα».

1986 - Κυκλοφορεί το ακόμα πιο πειραματικό και καινοτόμο άλμπουμ «Λεπιδόπτερα», ολοκληρώνοντας την περίφημη ηλεκτρονική τριλογία της «ιέρειας της ελληνικής electronica».

1991- Έναν χρόνο μετά την επί σκηνής συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο στο Zoom, η Λένα Πλάτωνος κυκλοφορεί τον δίσκο «Μη μου τους κύκλους τάρατε». Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για «έναν από τους καλύτερούς μου δίσκους και από τους λιγότερο γνωστούς».

1997 - Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα, Coti K., Νετρίνα, This Fluid συμπράττουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σπουδαία δημιουργό, διασκευάζοντας τραγούδια της. Το tribute album «Το Μίξερ της Λένας Πλάτωνος» κυκλοφορεί από την FM Records. Την ίδια χρονιά, έχοντας στο πλευρό της τη Σαβίνα Γιαννάτου, ηχογραφεί και κυκλοφορεί τις «Αναπνοές», ένα άλμπουμ που πήρε ιδιαίτερα καλές κριτικές στην Ιαπωνία.

2005 - Μετά από μια μακρόχρονη μάχη με την κατάθλιψη, εξαιτίας της απώλειας των γονιών της, η Λένα Πλάτωνος επανεμφανίζεται, με αφορμή τη συγκεντρωτική έκδοση των υπέροχων στίχων της, με τίτλο «Τα λόγια μου» (Οδός Πανός).

2008 - Με τον δίσκο «Ημερολόγια» επιστρέφει στον ηλεκτρονικό ήχο και ξεκινά πια για τα καλά μια νέα δημιουργική περίοδος, η οποία σηματοδοτείται στις 28 Ιουλίου και από τη μεγάλη συναυλία της στο Ηρώδειο, με καλεσμένους τους φίλους και συνοδοιπόρους της, Γιάννη Παλαμίδα, Κ. Βήτα, Έλλη Πασπαλά και Μάρθα Φριντζήλα.

2010 - Σχεδόν 30 χρόνια αφότου μελοποίησε 13 ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη και έχοντας στο πλευρό της τον Γιάννη Παλαμίδα, καταπιάνεται με έναν άλλο σπουδαίο ποιητή και από την Inner Ear Records κυκλοφορεί ο δίσκος της, «Κωνσταντίνος Καβάφης: 13 τραγούδια». Με αφορμή, μάλιστα, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή, παρουσιάζει το έργο της στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.

2015 - Το οριακό «Γκάλοπ» επανακυκλοφορεί παγκοσμίως από τη δισκογραφική εταιρία Dark Entries. Το περιοδικό “Fact” το συμπεριλαμβάνει στις 25 καλύτερες επανακυκλοφορίες της χρονιάς και ξαφνικά τα τραγούδια της Λένας Πλάτωνος ακούγονται σε ξακουστά club nights (Boiler Room) και φαντεζί catwalks (Dior). Την ίδια χρονιά, παρουσιάζει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για πρώτη φορά, έναν κύκλο αγγλόφωνων τραγουδιών, με τίτλο "Hope is the thing with feathers", σε ποίηση της Emily Dickinson. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται ο κύκλος «Καρυωτάκης: 13 τραγούδια».

2016 - Οι επανακυκλοφορίες των εμβληματικών ηλεκτρονικών της δίσκων από τη δεκαετία του ’80 συνεχίζονται με την υπογραφή της Dark Entries Records. Σειρά έχουν οι «Μάσκες Ηλίου» και τα «Λεπιδόπτερα». Κυκλοφορούν επίσης και πολλά remixes από πολυσυζητημένα ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής (Red Axes, Avalon Emerson, Lena Willikens).

2017 - Παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση η παγκόσμια πρεμιέρα του «λπ», του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος.

2018 - «Η Λένα Πλάτωνος και το μυστικό της ελληνικής electronica» τιτλοφορείται μια μεγάλη συνέντευξή της στο περιοδικό “Resident Advisor”, τη «Βίβλο της ηλεκτρονικής μουσικής», που ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να τη συναντήσει από κοντά. .

2023 - Επιστροφή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η Λένα Πλάτωνος και ο συνθέτης και παραγωγός Stergios T., συνεπικουρούμενοι από τρεις ερμηνευτές και τέσσερις σολίστες παραδοσιακών οργάνων, θα παρουσιάσουν το νέο τους πρότζεκτ, «Τα Παραδοξιακά». Χρησιμοποιώντας συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σύγχρονα μέσα, θα παίξουν ζωντανά πάνω από είκοσι παραδοσιακά τραγούδια από όλα τα μήκη της χώρας.

«Τα Παραδοξιακά»: 1Λένα Πλάτωνος και Stergios T.: Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, 20:30. Κεντρική Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Εισιτήρια: 7 - 28€.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης: 
Άνοιξη στη Στέγη
ODD 2024: Ο Damien Jalet έρχεται στην Αθήνα για ένα masterclass!
Onassis Dance Days 2024: Μουσική, χορός, αδρεναλίνη
εμφάνιση σχολίων