Τα γαλλικά φουρνιστά βουτήματα με μαρμελάδα και επικάλυψη σοκολάτας
Petit four σημαίνει μικρό φούρνισμα και η ιστορία αυτών των γλυκών έχει ενδιαφέρον. Τον 18ο και 19ο αιώνα στη Γαλλία χρησιμοποιούνταν μεγάλοι φούρνοι από τούβλα που αργούσαν να ζεσταθούν αλλά και να κρυώσουν. Έτσι, οι φουρνάρηδες πρώτα έψηναν εκεί όλα όσα χρειάζονταν μεγάλες θερμοκρασίες και στο τέλος αξιοποιούσαν την θερμότητα, για να ψήσουν άλλα, μικρότερα αρτοσκευάσματα που ήθελαν χαμηλή θερμοκρασία και λίγο χρόνο ψησίματος. Έτσι πήραν την ονομασία «μικρό φούρνισμα». Αν και η κατηγορία περιλαμβάνει διάφορα βουτήματα όπως αμυγδαλωτά και μπισκότα, στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί όταν λέμε πτι φουρ να εννοούμε τα μπισκοτάκια που κολλάμε μεταξύ τους με μαρμελάδα και μετά τα βουτάμε ως τη μέση σε λιωμένη σοκολάτα. Τα οποία φτιάχνονται ως εξής:ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: WIKI COMMONS
10 Ιανουαρίου 2022
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΜΠΙΣΚΟΤΑ: 500 γρ.αλεύρι γ.ο.χ, 200 γρ.κορν φλάουρ, 450 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 200 γρ.άχνη ζάχαρη, 4 αυγά, 3 βανίλιες,1/2 κουτ.γλ.αλάτι, 1 κουτ.γλ.μπέικιν, σοκολάτα λιωμένη, μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι για την γέμιση, τρούφα σοκολάτας (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε το βούτυρο τόσο ώστε να μαλακώσει πολύ αλλά να μη λιώσει. Το τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ μαζί με την άχνη και τις βανίλιες. Με σύρμα ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας. Ενώνουμε τα στέρεα υλικά (αλεύρι, κορν φλάουρ και αλάτι), και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε ένα πολύ μαλακό ζυμάρι. Το τοποθετούμε μέσα σε κορνέ και φτιάχνουμε τα βουτήματα πάνω σε λαδόκολλα. Προσέχουμε να μην είναι πολύ χοντρά διότι φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 180, περίπου για 12-13 λεπτά. Όταν κρυώσουν εντελώς, αλείφουμε την φλατ μεριά τους με μαρμελάδα και τα ενώνουμε ανά δύο. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και τα βουτάμε μέσα ως τη μέση. Προαιρετικά, τα βουτάμε και στην τρούφα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα. Διατηρούνται μέσα σε τάπερ ή σκεπασμένα καλά με μεμβράνη. TIP: Για πιο γιορτινή εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύχρωμη τρούφα.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΝΤΑΓΗ: Γλυκό του κουταλιού φουρνιστό
ΣΥΝΤΑΓΗ: Τάρτα μήλου σε 10'
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Cookies με 3 υλικά
εμφάνιση σχολίων