«Οι άνθρωποι στον ανεκπλήρωτο έρωτα χάνουν τον προσδοκώμενο εαυτό τους. Χάνουν την ελπίδα ενός επουλωμένου εαυτού» -Βάλια Τσιριγώτη
Το ερωτικό τραύμα ή το τραύμα της ερωτικής απογοήτευσης ή το τραύμα του χωρισμού ή το τέλος μιας σχέσης ή σκέτο το τέλος συχνά προσλαμβάνεται ως μια αδυναμία των ανθρώπων να συγκροτηθούν και απλά να πάνε παρακάτω για να τελειώνουμε.ΦΩΤΟ: UNSPLASH
5 Νοεμβρίου 2024
Συχνά ακόμη αναρωτιόμαστε πως γίνεται και οι άνθρωποι παίζουν στις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες. Αναρωτιόμαστε γιατί επιμένουν μέσα σε σχέσεις που πονάνε πολύ ή καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο ή γιατί επιμένουν σε μέρη που είναι οφθαλμοφανές πως δε θα πάρουν αυτό που αποζητούν.
Νομίζουμε πως ο έρωτας είναι απλά ένα πρόσωπο αλλά στα αλήθεια αυτό που συχνά αγνοούμε είναι πως οι άνθρωποι στον έρωτα παίζουν όλη την ιστορία της ζωής τους. Μέσα στο ερωτικό τραύμα οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους φόβους τους και τις καταπακτές τους. Ένας χωρισμός μπορεί να γίνει στα αλήθεια μια φοβερά σκοτεινή προσομοίωση, μπορεί να επιφέρει πολλή ψυχική βία και σοκ.
Συχνά αναρωτιόμαστε πως γίνεται και οι άνθρωποι παίζουν στις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες.
Οι άνθρωποι στον έρωτα βρίσκονται σε μάχη με όλα τα σκοτάδια που ξεπηδάνε από τις ντουλάπες τους. Τα σκοτάδια αυτά συχνά είναι τόσο ανυπόφορα που οι άνθρωποι επιστρέφουν για να επουλωθούν πιστεύοντας πως αυτή τη φορά θα αλλάξουν κάτι από την ιστορία.Περισσότερο από όλα όμως το κόστος του ερωτικού τραύματος δεν εξαντλείται στην απώλεια ενός προσώπου: οι άνθρωποι στον ανεκπλήρωτο έρωτα χάνουν τον προσδοκώμενο εαυτό τους. Χάνουν την ελπίδα ενός επουλωμένου εαυτού, επιθυμητού, άξιου να αγαπηθεί, ενός εαυτού που προσδοκά να τον κοιτάξουν για να λυτρωθεί.
Στο τέλος του έρωτα μένουμε συχνά πολύ μόνες και μόνα και μόνοι. Όταν καταφέρνουμε να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό πόνο του έρωτα είναι σαν ένα μοναχικό δείπνο σε έρημη πόλη. Εκείνο το βράδυ θα φάμε χωρίς κανέναν άλλον.
Μα το σπουδαιότερο είναι πως μπορούμε να αποφασίσουμε με ποια πολιτική θέλουμε να σταθούμε στον έρωτα: αν θέλουμε να γίνουμε δήμιοι ή αν προτιμάμε να γίνουμε κάτι που ξεκινάει από την αρχή την ιστορία αλλιώς.
Η Βάλια Τσιριγώτη είναι κοινωνιολόγος, με ειδίκευση στην Ψυχική Υγεία και τον Πολιτισμό (ΜA in Education and Culture). Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων, στο Συστημικό Ψυχόδραμα, καθώς και στη Συμβουλευτική με την οπτική του Φύλου. Είναι υπεύθυνη της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Κοι.Σ.Π.Ε. «Διάπλους», που στοχεύει στην επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσω της εργασίας.
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
εμφάνιση σχολίων