0
1
σχόλια
518
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Οι 22 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν περισσότερο πλούτο από όλες τις γυναίκες της Αφρικής μαζί, λέει η Oxfam
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
21 Ιανουαρίου 2020
Η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται πάνω απ’ όλα σε βάρος των γυναικών. Η ετήσια έκθεση για την ανισότητα της φιλανθρωπικής κοινότητας της ΜΚΟ, Oxfam, αποκαλύπτει πως η απλήρωτη εργασία εις βάρος κυρίως των γυναικών, βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» των ανισοτήτων και επιδεινώνει το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων. Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% της ανθρωπότητας όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξη του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.

Η απλήρωτη εργασία των γυναικών αντιστοιχεί σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανισοτήτων, εξαιτίας ενός οικονομικού συστήματος που κάνει διάκριση σε βάρος τους και τις οδηγεί στα πιο επισφαλή και κακοπληρωμένα αντικείμενα απασχόλησης, αρχίζοντας από τον τομέα της φροντίδας», τονίζει η Pauline Leclaire, εκπρόσωπος του γαλλικού παραρτήματος της Oxfam.

Η ΜΚΟ υπολογίζει πως το 42% των γυναικών της υφηλίου δεν μπορεί να βρει δουλειά επί πληρωμή, «λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας της φροντίδας που παρέχει σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο». Οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που είναι φτωχές, διαπιστώθηκε ότι κάνουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του συνόλου της απλήρωτης εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες κυμαίνεται μόλις στο 6%.
 

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων  

«Η χρηματική αξία της απλήρωτης δουλειάς για τη φροντίδα που προσφέρουν οι γυναίκες 15 ετών και πάνω αντιστοιχεί σε 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο από την αξία του τομέα της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα», τονίζει η ΜΚΟ. Επίσης λέει ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο συναίνεσαν αλλά πρωτοστάτησαν στην παγκόσμια ανισότητα –η οποία βλέπει το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει με λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα– παραλείποντας να φορολογήσουν σωστά τις εταιρείες και τους πλούσιους. «Εάν το πλουσιότερο 1% του πλανήτη πληρώσει μόλις 0,5% φόρο στον πλούτο του τα επόμενα 10 χρόνια, αυτή η συνεισφορά θα ισοδυναμεί με 117 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας στον πλανήτη» αναφέρει η Oxfam.

«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εγγυηθούν ότι οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι θα πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους φόρους που τους αναλογούν», αναφέρει ο Αμιτάμπ Μπιχάρ, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam στην Ινδία, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΜΚΟ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Οι χυδαίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά των ρήξεων και των κοινωνικών συγκρούσεων παντού στον κόσμο. Και δεν είναι ατύχημα. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών οι οποίες μειώνουν τη συμμετοχή των πιο πλούσιων στην κοινωνική αλληλεγγύη, μέσω της φορολογίας και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών», υπογραμμίζει και η Leclaire.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Μεγάλης Βρετανίας, λέει στον Independent: «Όταν 22 άνδρες έχουν περισσότερο πλούτο από όλες τις γυναίκες της Αφρικής μαζί, είναι σαφές ότι η οικονομία μας είναι απλώς σεξιστική».


Διαβάστε επίσης:
25 χρόνια σταθερή η επαγγελματική ανισότητα των φύλων
Τελευταία η Ελλάδα στην ισότητα των φύλων στην Ε.Ε.
Ισλανδία: Με νόμο η οικονομική ισότητα των φύλων
εμφάνιση σχολίων