Η αλλαγή του κλίματος θα αποτελεί γνώμονα, για όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις της Νέας Ζηλανδίας, από εδώ και στο εξής
«Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες θα είναι στην πρώτη γραμμή του μυαλού μας όταν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις» λέει ο James Shaw, υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Ζηλανδίας.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Δεκεμβρίου 2019
Όπως δηλώνει ο ίδιος, το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει τα αποτελέσματα των αποφάσεών του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συνθήκη Waitangi, τις αγροτικές κοινότητες, την κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και το φύλο. Από τώρα και στο εξής, η αλλαγή του κλίματος θα παίζει πρωταρχικό ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου.
«Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα και θα πάρουμε και στο μέλλον σχετικά με τα πάντα, από τους τόπους στους οποίους ζούμε μέχρι τη δημόσια υγεία, θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την αλλαγή του κλίματος. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας, όταν παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, η αλλαγή του κλίματος να βρίσκεται στο προσκήνιο του μυαλού μας», δηλώνει ο υπουργός και τονίζει ότι μια «εκτίμηση των επιπτώσεων στο κλίμα» θα είναι υποχρεωτική για προτάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών ή που είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές θερμοκηπίου άνω των 250.000 τόνων ετησίως.
Η κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεσμεύτηκε για τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2028
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των επιπτώσεων των εκπομπών και η αποτελεσματικότητά του θα αναθεωρηθεί στα μέσα του 2020.Τον περασμένο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεσμεύοντας να φέρει στο μηδέν τις εκπομπές μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει νέες άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεσμεύτηκε για τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2028.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καταγράφηκαν ήδη στη Νέα Ζηλανδία, με άνοδος της στάθμης της θάλασσας, λιωμένους παγετώνες και υπερβολικά θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Μακροπρόθεσμα, το υπουργείο λέει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ακόμα θερμότερες ετήσιες θερμοκρασίες σε εθνικό επίπεδο, έντονα καιρικά φαινόμενα, παράκτια διάβρωση εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όλο και συχνότερες πλημμύρες και υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας ανθρώπων και ζώων.
Διαβάστε επίσης:
11.000 επιστήμονες εκπέμπουν sos για την κλιματική αλλαγή
Η χώρα που βάζει το μάθημα της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία
ΕΡΕΥΝΑ: 81% των Ελλήνων θέλει μέτρα για το κλίμα
εμφάνιση σχολίων