Ο παράλογος πόλεμος της Αμερικής στα «άσχημα» φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οι πολλαπλές επιπτώσεις στον πλανήτη
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Σεπτεμβρίου 2016
Τεράστιες ποσότητες φρέσκων προϊόντων είτε παραμένουν στα χωράφια και σαπίζουν για να αποφευχθεί το κόστος της συγκομιδής τους, είτε μεταφέρονται στις χωματερές εξαιτίας των μη ρεαλιστικών αισθητικών προτύπων που έχουν κυριαρχήσει. Η τακτική αυτή όχι μόνο αφήνει κόσμο πεινασμένο και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αλλά έχει και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Οι απαιτήσεις των πωλητών λιανικής αλλά και των καταναλωτών για τελειότητα, δεν παίρνουν συμβιβασμό. Περίπου 60 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων αξίας 160 δισ. δολαρίων σπαταλιέται από τους πωλητές λιανικής και τους καταναλωτές, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης κάθε είδους τροφίμων, αναφέρει ο Guardian που επικαλείται επίσημη έρευνα με τη συμμετοχή αγροτών, συσκευαστών, ερευνητών, υπεύθυνων εκστρατειών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
«Θέλουν προϊόντα χωρίς κανένα ψεγάδι» λέει ο Jay Johnson, ο οποίος μεταφέρει φρούτα από την Βόρεια Καρολίνα και την Φλόριντα. «Ή θεωρούν το προϊόν τέλειο ή το απορρίπτουν και σου μένει η παραγωγή στα χέρια». Σύμφωνα με αναλυτές το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής φρούτων δεν φτάνει ποτέ στους καταναλωτές. Οι αγρότες όμως υποστηρίζουν ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο.
Αυτή η σπατάλη κοστίζει σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό περίπου 1.600 δολάρια το χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα αφού σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής, δηλαδή 1,6 δισ. τόνοι προϊόντων, καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο.
εμφάνιση σχολίων